Column

Sloffe koekjes

Afwisselend betuigen Stella Bergsma en Sylvia Witteman hun liefde voor Nederlandse woorden die je niet vaak genoeg meer hoort.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het moet in 1980 geweest zijn - het jaar van krakersrellen, de moord op John Lennon, de inhuldiging van Beatrix en de staatsgreep in Suriname - dat ik huisgenoot P., die toen nog lang geen huisgenoot was, voor het eerst hoorde praten over 'sloffe koekjes'.

Ik kende dat woord 'slof' niet in die betekenis, maar ik begreep het meteen. Te lang bewaarde, zacht geworden koekjes. Het woord 'oudbakken' kende ik wel, uit dito kinderboeken, maar 'slof' was ontegenzeglijk veel beter, want 'oudbakken' is een hard, bijna krokant woord, terwijl 'slof' aan alle kanten slapjes meegeeft.

Hoe kwam P. aan dat woord? Ik durfde het niet te vragen, want ik was 15 en dan doe je liefst alsof je alles al weet, zeker in zo'n gymnasiumcoterietje waar de spes patriae voortdurend begrippen in de mond neemt als 'paradigma', 'realpolitik', 'sauvage noble' of 'weltschmerz'; die ging ik dan besmuikt opzoeken, maar dat hoefde met 'slof' dus niet.

De tijd verstreek, P. werd daadwerkelijk mijn huisgenoot en met hem het woord 'slof'. Al gauw gebruikte ik het zelf ook, al deed om ons heen niemand anders dat. Ja, P's moeder, want van haar had hij het. Ik ging ervan uit dat het een familiewoord was, net als bij mij thuis vroeger 'bimmelaas', 'baroen' en 'pienta' waarvan ik als kind beschamend lang heb gedacht dat ze ook buitenshuis gangbaar waren.

Maar nee, 'slof' bestond écht, verzekerde P.'s moeder me, een tikje beledigd. Ze komt uit Overijssel dus ik raadpleegde een kennis in Enschede, maar die wist nergens van. Op internet vond ik het woord hier en daar terug op vage fora, maar zonder bron.

Ook chips kunnen trouwens 'slof' worden, hoorde ik onlangs.

Van mijn kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden