Sloep kopen

Tja, waarom hebben wij eigenlijk nog geen eigen sloep? Bijna iedereen die zich zo'n boot kan veroorloven, heeft er namelijk allang een....

Wim de Jong

Gelukkig zijn we nog redelijk op tijd, qua sloepgevoel. Wat heet: het toeval wil dat Jan des Bouvrie uitgerekend dezer dagen de door hem ontworpen Piet Hein-sloep ten doop houdt. Niet zo'n drijvend dressoir met veel verguldsel en krulletjes, waarin je meteen de foute sloep herkent. Nee, 'klassiek, strak, en trendy', want uitgevoerd met 'gewaagd zwarte' zit- en rugkussens, en voorzien van een sofa en inbouw- lichtspotjes. Tuttig? Als je er als passagier met een schaal eenhapscrackers op wordt geposteerd, misschien. Niet als je de stoepkapitein in eigen persoon bent natuurlijk, en staand aan het teakhouten stuurwiel zelfbewust het 'robuuste lijnenspel' van je Des Bouvrie-boot overziet.

Er is één serieus minpuntje aan de Piet Hein: met zijn 79.950 gulden is hij eigenlijk te goedkoop. Teveel een 'instappertje', en daarom niet echt de water-Mercedes waarmee je straks op de Vecht, de Kaag en de Friese Meren voor de sluis kunt aanschuiven. Het is met sloepen nu eenmaal 'to be or not to be', waarschuwen de Loosdrechtse bouwers van de Breedendam-sloep niet voor niks, dus gezond verstand is ook bij deze aankoop geboden.

Voor zo'n dertigduizend gulden meer dan een Piet Hein heb je al een Breedendam-Commandore of een Admiraal en word je op het water niet meer raar aangekeken.

Burgemeester Patijn koos er tijdens Sail uiteraard ook voor. Een volwaardig alternatief van dezelfde werf: de spitsgatsloep 2000, met 'beschaafd kielzog', 'gezellige borrelhoek' en dito zonnebed. Of van Karibu Yachting in Woudsend: de 'reddingsboot' Jan van Gent 10.35, met z'n prijs van 119.500 gulden en twee koelkasten door de firma zelf gekenschetst als de 'Rolls' onder de sloepen.

Goudvergulde sloeptip: deel je eigen sloepgevoel zoveel mogelijk met het meevarende vrouwtje. Betrek haar eventueel bij de keuze, of laat een deel van de aankleding van je sloep voor haar rekening. Zij dient er straks voor de sier bij zitten, moet je maar denken, en wat is er dan leuker als ze zelf de kussenset (vanaf 1850 gulden), de teakvloer (4950 gulden) of de inbouw-sigarettenaansteker (175 gulden) van jouw sloep heeft uitgezocht?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden