Slob waarschuwt VVD: strafbaarstelling illegaliteit 'in de vrieskist'

ChristenUnie-leider Arie Slob heeft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vandaag nogmaals duidelijk gemaakt de plannen voor de strafbaarstelling van illegaliteit voorlopig uit het hoofd te zetten. In een gesprek met de VVD-leider waarschuwde hij Zijlstra de plannen 'in de vrieskist' of helemaal onder op de stapel van verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie te leggen.

Arie Slob Beeld anp

Slob liet vorige week als een van de drie constructieve oppositiepartijen zijn spierballen zien door te dreigen de samenwerking met het kabinet op te blazen als staatssecretaris Teeven doorgaat met zijn plannen om illegaal verblijf in Nederland onder het strafrecht te brengen.

Teeven heeft eerder gezegd dat zijn wetsvoorstel voor de zomer naar de Kamer komt. 'Ik wil het gewoon niet zien', zei Slob over het voorstel na zijn gesprek met Zijlstra, dat op zijn initiatief werd gevoerd. 'Als het kabinet doorgaat met dit plan, weet dan wel wat de gevolgen zijn voor de samenwerking met de ChristenUnie', was Slobs boodschap.

Halbe Zijlstra Beeld anp

Eerst zuur dan zoet
De leider van de ChristenUnie ergerde zich aan uitspraken die Teeven deed waarin hij aangaf dat eerst het zuur en dan het zoet komt, verwijzend naar de afspraken over het kinderpardon en het strafbaarstellen van illegaliteit. 'Het kinderpardon gaat om kinderen die soms helemaal vernederlandst waren en het land uit moeten. Dan praat je toch niet over als zuur als een aantal mag blijven. En om mensen die hier illegaal zijn strafbaar te maken, het zoet te noemen. Ik vind dat je zo niet over mensen mag spreken.'

Slob zegt dat hij wil blijven samenwerken met het kabinet, zolang Teeven zijn wetsvoorstel maar niet indient. Dat betekent dat hij binnenkort met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wel om de tafel gaat om de begroting voor 2015 voor te bereiden.

Slobs ChristenUnie heeft - samen met D66 en de SGP - het kabinet het afgelopen jaar meermalen gesteund op belangrijke dossiers. Steun van die partijen is nodig omdat VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.