Slob: illegalenplan blaast eerdere akkoorden op

De ChristenUnie zet de samenwerking met het kabinet op scherp. Inzet is de strafbaarstelling van illegaliteit. Als het kabinet het aangekondigde wetsvoorstel om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te maken doorzet, trekt ChristenUnie-leider Arie Slob zijn steun aan eerder gemaakte afspraken in. Het is voor het eerst dat een van de 'constructieve oppositiepartijen' zo duidelijk het machtswoord spreekt.

Gijs Herderscheê
Arie Slob begin deze maand op het congres van de ChristenUnie. Beeld anp
Arie Slob begin deze maand op het congres van de ChristenUnie.Beeld anp

Slob draait premier Rutte de duimschroeven aan. 'Als het kabinet dat wetsvoorstel doorzet, komt de uitvoering van eerder gemaakte afspraken in gevaar. Dat maken wij niet mee. Je kunt niet aan ene kant met ons samenwerken en er parallel zo'n wetsvoorstel met steun van de PVV willen doordrukken', aldus Slob eerder vandaag tegenover de Volkskrant. Vanavond herhaalde hij dat standpunt bij het NCRV-programma Eén op Eén.

De strafbaarstelling van illegaliteit ontpopte zich het afgelopen jaar tot het meest omstreden plan binnen de coalitie van VVD en PvdA. De VVD tilt er zwaar aan vanuit de overtuiging dat duidelijk moet zijn dat illegaal verblijf niet getolereerd wordt. Binnen de PvdA is veel verzet tegen het plan, maar partijleider Samsom trotseerde zijn bezorgde achterban en wil zich aan de afspraak met de VVD houden. Hij kreeg er van de VVD onder meer het 'kinderpardon' voor terug, de legalisering van kinderen die al jaren op een verblijfsvergunning wachten. 'Eerst het zuur, dan het zoet', zei VVD-staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie daarover onlangs, vanuit zijn optiek, bij de Volkskrant op Zondag. Hij denkt het wetsvoorstel over strafbaarstelling van illegaliteit binnenkort in te kunnen dienen.

Kwaad bloed
Die 'eerst het zuur dan het zoet'-uitspraak van Teeven heeft veel kwaad bloed gezet bij de ChristenUnie. 'Onacceptabel', zegt Slob, 'Zo praat je niet over deze problematiek. Zo praat je al helemaal niet over kinderen die hier jaren in illegaliteit hebben gewoond, vaak door onze eigen traagheid. Bovendien zijn wij principieel tegen het strafbaarstellen van illegaliteit. Het draagt niets bij aan de oplossing van het probleem. Als mensen hier illegaal zijn dan moeten ze het land uit. Maar dat moet wel kunnen. Met strafbaarstelling van illegaliteit criminaliseer je hen en de mensen die hen helpen, ook de kerken' , zegt Slob.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie).Beeld anp

De ChristenUnie is met D66 en de SGP de stut onder het kabinet Rutte-Asscher. De coalitie van VVD en PvdA heeft steun van deze drie parijen nodig om het sociaal-economische motorblok van het regeerakkoord aan een meerderheid in de Eerste Kamer te helpen. Dat leidde het afgelopen jaar tot een reeks politieke akkoord over de woningmarkt, de pensioenen, de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid. Minister Jeroen Dijsselbloem kondigde in de herfst al aan dat ook voor de begroting 2015 gesprekken met 'de meest geliefde oppositie' zullen worden gevoerd.

Groot probleem
Formeel heeft het kabinet D66, CU en SGP bij het strafbaar stellen van illegaliteit niet nodig voor een meerderheid omdat het daarvoor ook kan terugvallen op Geert Wilders' PVV. Maar als Slob er zijn steun aan andere plannen aan verbindt, ontstaat wel een groot probleem. Een jaar geleden, het sluiten van het Woonakkoord, kondigde Slob iets vergelijkbaars aan over de kabinetsplannen met de zogenoemde kindregelingen zoals kinderbijslag en kindgebondenbudget. Die vond Slob toen ook onacceptabel. In het Herfstakkoord zijn die plannen zo bijgesteld dat de ChristenUnie akkoord kon gaan.

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst, D66-leider Alexander Pechtold, Kees van der Staaij van de SGP en Arie Slob van de CU tijdens de toelichting over het woonakkoord. Beeld anp
Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst, D66-leider Alexander Pechtold, Kees van der Staaij van de SGP en Arie Slob van de CU tijdens de toelichting over het woonakkoord.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden