NieuwsSchoolexamens

Slob: Eindexamencijfers VMBO Maastricht tellen, gemiste schoolexamens moeten opnieuw

De eindexamenresultaten van de leerlingen op het VMBO Maastricht blijven geldig tot 1 januari 2019. Leerlingen krijgen daarmee de tijd om de gemiste schoolexamens in te halen. Dat heeft minister Arie Slob woensdagmiddag bekendgemaakt.

Minister Arie Slob in gesprek met een groep leerlingen van het in opspraak geraakte VMBO Maastricht. Beeld ANP
Minister Arie Slob in gesprek met een groep leerlingen van het in opspraak geraakte VMBO Maastricht.Beeld ANP

De centrale examens in april en mei zijn bij de Maastrichtse middelbare school wel goed afgenomen, zo blijkt uit onderzoek. Deze examens hoeven dan ook niet opnieuw te worden gemaakt en de bijbehorende resultaten worden gehandhaafd. Wel moeten de scholieren alle opdrachten en toetsen die vallen onder de schoolexamens en niet – of onvoldoende – gedaan zijn, alsnog maken.

De maatregel van de minister wijkt af van het examenreglement, maar hij ziet gezien de ‘unieke’ situatie geen andere mogelijkheid. Slob wil dat de vmbo-leerlingen zo min mogelijk slachtoffer worden van ‘wanbestuur van de school’.

De beslissing biedt echter ‘geen enkele garantie op succes’, zegt Slob. ‘Wel biedt het de leerlingen in elk geval de kans om hun diploma alsnog te halen.’

Fouten

De eindexamens van 354 leerlingen van het VMBO Maastricht werden vorige week ongeldig verklaard. Tijdens de schoolexamens werd door de school een groot aantal fouten gemaakt. Zo vulden docenten geen cijfers in en werden bepaalde toetsen niet afgenomen. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) en de inspectie maakten vervolgens per individueel geval de balans op en bekeken wat nodig was om leerlingen alsnog te laten slagen.

De minister weerlegt het feit dat het alleen om administratieve fouten zou gaan. ‘Dat is een gotspe’, aldus Slob. Er zouden nog veel meer fouten zijn gemaakt bij de schoolexamens die gedurende de afgelopen twee jaar zijn afgenomen. Inmiddels zijn er al enkele bestuursleden opgestapt. Zelf voerde Slob de afgelopen dag enkele gesprekken met verdrietige en boze Maastrichtse scholieren.

De vmbo-leerlingen hebben nog tot 1 januari 2019 om met hun huidige eindexamencijfers een diploma te halen.

Honderden Limburgse vmbo-leerlingen krijgen geen diploma door fouten van hun school

De eerste examenfeesten waren al gehouden en veel leerlingen van VMBO Maastricht verheugden zich al op de vakantie en een vervolgopleiding. Het blijkt allemaal te vroeg gejuicht: hun school heeft zulke grote fouten gemaakt dat de Onderwijsinspectie de examens van alle 354 leerlingen ongeldig verklaarde.

Ondeugdelijk administreren: een cultuur bij VMBO Maastricht

Het verzet groeit tegen het ongeldig verklaren van het landelijk examen van VMBO Maastricht, waarvan 354 leerlingen de dupe zijn. Hoe kon dit gebeuren? Zes vragen.

Onderzoek naar alle schoolexamens na examenfiasco Maastricht

De landelijke vereniging van schoolbesturen is zo geschrokken van het examenfiasco in Maastricht, dat de organisatie zelf een onafhankelijk onderzoek laat doen naar de schoolexamens op alle scholen. Dat maakte de VO-raad maandag bekend.

Leerlingen van het VMBO Maastricht protesteerden eerder tegen de beslissing van minister Arie Slob om de eindexamens ongeldig te verklaren. Beeld ANP
Leerlingen van het VMBO Maastricht protesteerden eerder tegen de beslissing van minister Arie Slob om de eindexamens ongeldig te verklaren.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden