AARSMAN COLLECTIE

Slipgate: vogelstroper bewerkt vogelbeschermers met schop

Wie er is begonnen met vechten kun je op foto's bijna nooit zien. Maar hier is het zo klaar als een klontje. De belaagde mannen links zijn vogelbeschermers. Ze waren vinken aan het vrijlaten die de twee mannen rechts hadden gevangen.

Vogelbeschermers in gevecht met vogelstropers, Audon, Frankrijk, 9 november 2015. Beeld Gaizka Iroz / AFP
Vogelbeschermers in gevecht met vogelstropers, Audon, Frankrijk, 9 november 2015.Beeld Gaizka Iroz / AFP

In Frankrijk is vinken vangen verboden, de vink is een beschermde vogelsoort. Op papier staat er een boete op van 15 duizend euro en een jaar gevangenisstraf. Maar niemand maakt zich er druk om, de politie al helemaal niet. Er wordt volop door gestroopt, ieder jaar moeten zo'n driehonderdduizend vinken eraan geloven. De stroper in het midden is op zijn sloffen het huis uitgelopen om de vogelbeschermers uit zijn tuin te werken. Hij heeft een horloge om, jammer dat we niet kunnen zien hoe laat het is. Ik had wel willen weten op wat voor tijdstip het was dat de man met de schop nog in onderbroek rondloopt. Op maandag nog wel. En op blote voeten. Komt zeker zo uit zijn kelder.

Links van het rijtje verdorde zonnebloemen zie je op de grond rechthoeken van gaas, zo groot als een A4'tje. Dat zijn de vogelvallen. Aan een kant worden ze met een stokje omhoog gezet. Het stokje is verbonden met een platform van ijzerdraad op de grond. Daarop is vogelvoer gestrooid. De vogel pikt naar het voer, het platform beweegt, het stokje slaat weg en het gaas valt op de vogel. In de kontzak van de vogelbeschermer met de beige trui zit een tang, daarmee knipt hij het gaas kapot.

Broodroof

Omdat de vogels uit Noord-Europa vertrokken zijn richting Afrika hebben ze boven Frankrijk al veel vet verloren. Voor ze de pan ingaan worden ze eerst vetgemest, een lekkernij, zeggen liefhebbers. Even afgezien van de vogelstand, zo'n klein beestje op je bord uit elkaar priegelen, heeft die kerel met de schop daar het geduld voor? Hij is meer het type dat zijn mond openspert en hap-slik-weg. Hij vangt de vinken vast voor de handel, vandaar die woede: broodroof.

Vier vogelbeschermers heeft hij met zijn schop bewerkt, ze meldden zich met kneuzingen in het ziekenhuis. Ook de fotograaf en de filmploeg werden gemolesteerd, ze maakten een reportage over de vogelbeschermers. Inmiddels is de onderbroekman beroemd in Frankrijk, Slipgate wordt zijn aanvaring met de vogelbescherming genoemd. Fransen die Engelse woorden gebruiken, dan is er wat aan de hand. Mag lijden dat iedereen de broek laat zakken overal waar hij zich vertoont.

Twitter.com/HansAarsman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden