Slim

e knipoog doet het goed op tv. Nu weer in twee dagelijkse kennisquizzen: BNN's No brainer, en De slimste mens (NCRV).


De eerste, een buitenlands format van onder meer Warner Bros, gepresenteerd door Valerio Zeno, lijkt eerder een pastiche op het hele genre dan een serieuze quiz. Vier kandidaten - bekenden van elkaar - worden geselecteerd op de meeste kennis. De 'slimste' verdient het minste per goed antwoord, de 'domste' het meest. Door een vrij ingenieus systeem verdient het team meer naarmate de afhankelijkheid van elkaar toeneemt.


Woensdag deden vier Rotterdammers mee. Jonge mensen, uit het hart van BNN's doelgroep: tattoo's, hippe snorren en baarden, hoedjes. De kijker kreeg geen hoge pet van ze op. Kennis is niet hip; leve het leeghoofd. Want niet alleen het niveau van de vragen was teleurstellend laag ('Hoeveel vlakken heeft een kubus?', 'Hoeveel kilo weegt een liter water?'), verbijsterender waren soms de antwoorden, of het gebrek eraan.


Niemand die wist hoe de hond van Kuifje heet.


Drie van de vier wisten de wortel van 16.


En bij de vraag welke kleur blauw met geel oplevert klonken 'paars' en 'groen' door elkaar. Het viertal ging uiteindelijk toch met 955 euro naar huis. Dat zal de knipoog zijn.


De kurk waar deze quiz (tot eind van deze week) op draait, is Valerio. Gestoken in zwart T-shirt van Jay-Z maakte zijn nonchalante presentatie veel goed. Zeker wanneer hij flirt met een deelneemster, of na te lang wachten van kandidate Niek aan haar partner vraagt: 'Niels, dat herken jij, dat ze te lang wacht?'


Hoewel totaal anders, en vooral intelligenter, vertoont het uit Vlaanderen afkomstige De slimste mens in minstens één opzicht gelijkenis met No brainer: jongeren zegevieren er. Alleen is de uiteindelijke indruk tegengesteld aan de No brainers: in deze finaleweek van De slimste mens zijn alleen nog maar twintigers en dertigers overeind gebleven.


Opvallend, want er figureerden in De slimste mens afgelopen weken wel degelijk oudere deelnemers, van wie je meer algemene ontwikkeling kon verwachten. Maar onder anderen Ivo de Wijs en Evert ten Napel gingen afgelopen weken roemloos ten onder tegenover pientere geesten als Charly Luske, Hanna Bervoets en, vooral, cabaretier Pieter Derks.


Ook woensdag wist die laatste weer het meest (moonen is het publiekelijk ontbloten van het achterwerk, wist Derks toch maar mooi als enige), maar kennis is niet het enige waarmee deze quiz wordt gewonnen. Vandaar dat zanger Lucky Fonz III (consequent aangesproken met 'Lucky') woensdag de puzzelronde kon winnen dankzij een tijdverschil van 9 seconden.


De presentatie hapert soms wat, vooral de wat stijve stiltes van Philip Freriks na een inbreng van het enige 'jurylid' Maarten van Rossem doen ongemakkelijk aan. Maar het welbekende knorrige commentaar van die laatste maakt veel goed, voor de liefhebber althans.


Nadat voormalig Opzij-hoofdredactrice Cisca Dresselhuys het antwoord op een vraag bleek, beklaagde hij zich over het magere cijfer 3 dat zij hem had toebedeeld op haar Feministische meetlat. Alleen maar omdat zijn vrouw altijd het eten deed: 'Ik kan nog geen ei koken, maar mijn vrouw kan prima koken, dus waarom zou ik dat nog eens dunnetjes over gaan staan doen?'


Daar was de knipoog weer die oude en 'saaie' kennis verteerbaar maakt. Slim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden