Column

Slimme truc van PostNL, die postzegel zonder tarief

Ionica zag een getal.

et eerste exemplaar van de permanente koningspostzegel van PostNL. Beeld ANP
et eerste exemplaar van de permanente koningspostzegel van PostNL.Beeld ANP

PostNL maakte deze week bekend wat de postzegel Nederland 1 in 2016 gaat kosten. Dat is die zegel waarmee u brieven tot 20 gram kunt versturen binnen Nederland. Weet u uit uw hoofd wat zo'n postzegel op dit moment kost? Tot 2010 was die vraag vrij eenvoudig te beantwoorden, want de prijs stond gewoon op de zegel zelf (het was destijds 44 cent).

Toen besloot TNT Post (de voorganger van PostNL) om frankeren makkelijker te maken. Er kwam een nieuwe postzegel: de Nederland 1 waarop geen prijs meer stond, maar alleen een grote één. Enorm sympathiek en gebruiksvriendelijk: voortaan kon iedereen na een tariefswijziging zijn oude postzegels opmaken zonder bij te hoeven plakken. En voor het geval er bij het woord tariefswijziging alarmbellen gingen rinkelen, TNT Post benadrukte in 2010 dat ze hun gematigd tariefbeleid zouden voortzetten.

Even terug in de tijd: de posttarieven waren inderdaad jarenlang tamelijk gematigd. Bij de invoering van de euro in 2002 was het basistarief 39 cent. In 2006 ging dat omhoog naar 44 cent en pas in 2011 kwam de volgende verhoging, naar 46 cent. Keurige, kleine stapsgewijze verhogingen; er is immers zoiets als inflatie. Alleen ging vanaf het moment dat de zegel Nederland 1 heette het tarief ineens élk jaar omhoog. Op dit moment kost een postzegel maar liefst 69 cent. En PostNL kondigde deze week aan dat het volgend jaar alweer 73 cent zal zijn (met dank aan datagraver.com die al deze bedragen netjes op een rijtje zette).

Op Twitter merkte sterrenkundige Dap Hartmann op dat het wel heel toevallig is dat PostNL in 2011 naar de beurs ging en dat vanaf toen de tarieven jaarlijks omhoog gingen. De koers van hun aandelen volgt trouwens niet de stijgende lijn van de postzegels: hij kelderde van 7,99 euro bij de introductie in 2011 naar 3,78 deze week.

Vijf jaar geleden pochte TNT Post nog dat Nederland een van de laagste posttarieven in Europa had. Dat lijkt niet meer te gelden. De Duitsers betalen 62 cent en de Fransen 66. De Belgen zijn met 77 cent duurder uit, maar daarvoor mogen ze brieven tot 50 gram sturen (en ze krijgen korting als ze meer zegels tegelijk kopen). TNT Post kijkt waarschijnlijk jaloers naar Noorwegen: daar kost het versturen van een brief tot 20 gram meer dan een euro. Ter vergelijking: Amerikanen versturen een brief van San Francisco naar New York voor 44 eurocent.

Natuurlijk snap ik dat de postmarkt de afgelopen jaren veranderd is. Dankzij internet versturen we een stuk minder brieven en juist veel meer pakketten. Maar die postzegel Nederland 1 zonder tarief erop lijkt toch vooral een slimme truc om te zorgen dat de consumenten ongemerkt steeds meer gaan betalen. Een prijsstijging van bijna 60 procent in bijna vijf jaar is nogal wat.

Bij een kleine rondvraag in mijn omgeving bleken inderdaad weinig mensen te weten wat een postzegel kost. Zelf had ik ook geen idee, ik bestelde in 2010 namelijk per ongeluk twee rollen met elk honderd postzegels en die zijn nog steeds niet op. Wel een uitstekende investering: ik betaalde 88 euro voor iets dat nu 138 euro zou kosten. Kom daar maar eens om met de huidige rente. Achteraf gezien had ik mijn spaargeld in postzegels moeten steken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden