Slimme strateeg mag het blazoen van de krijgstop weer oppoetsen

Vice-admiraal Rob Bauer wordt later dit jaar bevorderd tot Commandant der Strijdkrachten (CDS) en is dan de hoogste militair van Nederland.

Tjerk Gualthérie Van Weezel
Rob Bauer (rechts) reikt medailles uit aan militairen die bij vredesmissies hebben gediend. Beeld anp
Rob Bauer (rechts) reikt medailles uit aan militairen die bij vredesmissies hebben gediend.Beeld anp

Voor ingevoerden komt de benoeming van Rob Bauer, waartoe de ministerraad vrijdag besloot, niet als een verrassing. Afgelopen twee jaar was hij al de plaatsvervanger van Tom Middendorp op 'Het Plein', zoals het ministerie in defensiekringen wordt genoemd. Zijn naam zong sindsdien rond als logische kroonprins.

Bauer (1964) meldde zich in 1981 in bij het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder, waar hij werd opgeleid tot marineofficier. Twintig jaar lang voer hij op verschillende schepen en was hij vooral betrokken bij de strategie en planning van oefeningen en missies. In zijn laatste jaren op zee voerde hij het commando over twee vlaggeschepen: het luchtverdedigings- en commandofregat Hr.Ms. De Ruyter en het amfibisch transportschip Hr.Ms. Johan de Witt.

Officieren onder wie Bauer heeft gediend, prijzen hem als een 'echte strateeg' en als een 'slimme en aardige vent'. Oud-viceadmiraal Ruurt Klaver maakte Bauer zeventien jaar geleden mee als 'stafofficier operaties' tijdens een oefening waarbij Klaver het bevel voerde over een eskader van zes fregatten. 'Wij zaten destijds op een Amerikaanse helikoptercarrier in de Cariben. Wij moesten als Hollanders dus leiding geven aan Amerikanen; dat ging Bauer heel natuurlijk af. Hij straalt rust uit en weet waar hij het over heeft.'

Rob de Wijk van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS): 'Ik ken hem al lang en hij is toegankelijk, prettig in de omgang en buitengewoon slim. Hij heeft veel operationele ervaring en weet hoe het eraan toegaat op Het Plein.'

De lange ervaring met strategie en operaties komt Bauer straks goed van pas. Als Commandant der Strijdkrachten (CDS) heeft hij vanuit Den Haag de dagelijkse leiding over alle grote missies en oefeningen van defensie. Daarnaast is hij eindverantwoordelijk voor de langdurige inzetbaarheid van alle krijgsmachtdelen.

Over dat laatste punt zijn binnen de krijgsmacht grote zorgen. De aanhoudende bezuinigingen van de laatste decennia hebben erin gehakt, met als treurig dieptepunt dat militairen bij gebrek aan munitie tijdens oefeningen 'pang, pang' naar elkaar roepen.

Dergelijke taferelen hebben het moreel onder het lagere defensiepersoneel een flinke deuk gegeven, bleek onlangs weer uit een enquête die militaire vakbonden hebben gehouden. Bijna eenderde van het personeel zou bezig zijn de krijgsmacht te verlaten. De waardering voor de defensietop, met name de minister, is dramatisch laag.

Over de benoeming van Bauer is bij de militaire vakbond wel groot enthousiasme. 'Hij heeft twee weken geleden nog tegen mij gezegd dat hij onze strijd voor goede arbeidsvoorwaarden volledig steunt', zegt woordvoerder Jean Debie. Volgens de vakbond maar ook het ministerie zelf moet er 2,5 miljard euro per jaar bij om de krijgsmacht weer in vorm te krijgen. Of dat geld er ook daadwerkelijk komt, zal na de verkiezingen blijken. Debie: 'We zullen zien of Bauer dat bij de politiek los weet te peuteren.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden