Slimme stekkerdoos

Geen geklooi meer met stekkers die niet naast elkaar passen, dankzij de stekkerdoos in de vorm van een kubus.

IONICA SMEETS

Tijdens een netwerkdiner beland ik naast een jonge, frisse industrieel ontwerper. Op zijn naamkaartje staat dat hij van het bedrijf allocacoc komt. Nadat ik de halve avond heb geprobeerd dat woord in een keer uit te spreken, vraag ik toch maar eens wat allo-dinges precies doet. De jongen antwoordt vriendelijk dat de naam het omgekeerde is van coca-cola (met een extra l, voor de lezers die oplettender zijn dan ik op dat moment ben). Daarna vertelt hij opgewekt dat zijn bedrijf stekkerdozen maakt. Dat verbaast me, wat doet een leuke ontwerper als hij met zoiets saais als een stekkerdoos? Hij vertelt enthousiast dat zijn bedrijf stekkerdozen in de vorm van een kubus maakt, zodat de stekkers elkaar niet in de weg zitten.

Pas als ik weer thuis ben, besef ik hoe slim dat idee is. Als ik me een paar weken later weer eens erger omdat de lader van mijn laptop niet naast de stekker van mijn bureaulamp past, besluit ik zijn Powercube maar eens te bestellen. Inmiddels blijkt er al een hele reeks modellen op de markt te zijn: met een snoer, met reisadapters en met een usb-poort. Die poort besluit ik over te slaan, ik heb liever een extra stopcontact, als ik iets via een usb-kabel wil laden, gebruik ik wel een adapter. Uiteindelijk kies ik de basisversie met een lang snoer.

De stekkerdoos komt in een kek doosje, met een ook al slim ontworpen kartonnen gebruiksaanwijzing. Ik ontdek alleen dat ik een kleine denkfout heb gemaakt: ik dacht naïef dat ik in een kubus met zes zijden plek had voor zes stekkers. Maar één zijde bevat de de aansluiting en een zijde komt op mijn bureau te liggen. En toen waren er dus nog maar vier. Wel is het mogelijk een aantal kubussen aan elkaar te klikken voor meer aansluitpunten. Verder heb ik niets te klagen, ik kan er vier grote stekkers tegelijk in knallen zonder dat ik hoef te wrikken. Ik twijfel alleen nog waar ik de kubus ga plaatsen. Eigenlijk was ik van plan om hem met het bijgeleverde bevestigingssysteem aan de onderkant van mijn bureau te plakken, maar ik vind hem zo mooi dat hij nog steeds naast mijn bureaulamp staat.

Wat houd ik toch van ontwerpers die een probleem oplossen waarvan je niet eens had bedacht dat het iets was wat anders zou kunnen. De stormparaplu's van Senz (toevallig ook bedacht door een jonge, frisse industrieel ontwerper) zijn ook zo'n voorbeeld: voor hun introductie was het normaal dat een paraplu bij wind onbruikbaar raakte.

Inmiddels heeft allocacoc op hun site een tweede product: een verlengkabel die je aan en uit kunt draaien bij het aansluitpunt. Weer iets simpels waarvan ik niet had bedacht dat het beter kon. Ik ben benieuwd wat ze hierna verzinnen.

Powercube van allocacoc

Prijs:

vanaf euro 14,95

Waar:

diverse elektronicawinkels

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden