Slimme en domme volken? De Kamer mijdt het debat

Uw politieke nieuwsbrief

Klaver en Baudet in de Kamer. Beeld anp
Klaver en Baudet in de Kamer.Beeld anp

Goedemiddag. Jesse Klaver moet nog even wachten tot hij in debat kan over de volkentheorie van het Forum voor Democratie. Intussen mist Marleen Barth het belangrijkste debat van het jaar en komt het kabinet met een gezondheidsadvies.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen. Regel het hier heel eenvoudig.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

HET DEBAT DAT NIET KOMT
Volken en hun intelligentie


Het duurde een paar dagen, maar vanmiddag trok iemand dan toch de stoute schoenen aan. Na vier dagen rumoer in de (sociale) media besloot GroenLinks-voorman Jesse Klaver dat het tijd werd om het debat over de volkentheorie van het Forum voor Democratie naar de Tweede Kamer te brengen: zijn sommige volken slimmer dan andere?

Voor wie even niet oplette: eerst was er Forum-kandiaat Yernaz Ramautarsing die er over sprak, toen partijleider Thierry Baudet die er geen afstand van nam, daarna minister Ollongren die daar schande van sprak, vervolgens weer Baudet die zich gedemoniseerd voelde en het eindigde vanmorgen met Theo Hiddema in De Telegraaf, die het partijstandpunt nog eens herhaalde.

'Dit heeft alle kenmerken van racisme', aldus Klaver. 'Dat moet met kracht bestreden worden. Hier, op deze plaats, in deze zaal, in debat met premier Rutte.'

Maar het gaat niet gebeuren. Want weliswaar toonden ook andere partijen zich 'verbijsterd' (CDA-Kamerlid Van Toorenburg), geschokt en geschrokken, maar een meerderheid vindt het een 'vreemde constructie' om het Forum op het matje te roepen via de band van de minister-president. En partijen kunnen elkaar nu eenmaal niet tot de orde roepen - daar voorziet het reglement van orde niet in.

Theo Hiddema steunde Klaver overigens wel ('Ik wil de heer Klaver dit moment van zelfverheffing niet ontnemen'), maar de vereiste meerderheid kwam niet in zicht.

Nieuwe kans voor Klaver: volgende week staat al een debat op de rol over racisme en discriminatie in het algemeen.

Theo Hiddema. Beeld anp
Theo Hiddema.Beeld anp

DEBAT VAN DE DAG
Geen veto

Eén zin staat vandaag centraal bij de hervatting van het debat over orgaandonatie in de Eerste Kamer: 'In feite hebben de nabestaanden dus het laatste woord, alhoewel ze geen formeel vetorecht hebben.' Dat schreef initiatiefneemster Pia Dijkstra vrijdag aan de Eerste Kamer, in antwoord op de vele vragen die daar nog leefden.

Sinds het begin van de middag is de Eerste Kamer opnieuw met Dijkstra in debat (hier live te volgen). De stemming is volgende week. Hoe dat afloopt, blijft waarschijnlijk nog even ongewis omdat onduidelijk is hoeveel senatoren van VVD, CDA en PvdA voor gaan stemmen. Zoals CDA-senator Maria Martens vanmiddag zei: 'Vooralsnog is onze fractie verdeeld. En dat zal wel zo blijven.'

Pia Dijkstra. Beeld anp
Pia Dijkstra.Beeld anp

AFWEZIGE VAN DE DAG
Marleen Barth

Opvallende afwezige bij het debat: PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth. Zij was vorige week al in paniek omdat zij voor deze week een vakantie naar de Malediven had gepland. Uitgerekend in de week dus dat de Eerste Kamer eigenlijk over de donorwet zou stemmen - de spannendste stemming van het jaar.

Toen daar kritiek op kwam, besloten Barth en haar man Jan Hoekema - die toch al onder vuur lag - de vakantie te annuleren en leek de kou uit de lucht. Maar toen stelde de Eerste Kamer de stemming een week uit en werd de annulering kennelijk weer ongedaan gemaakt door het echtpaar.

Waardoor de fractievoorzitter vandaag dan toch deel II van het meest precaire Eerste Kamerdebat sinds lange tijd mist, voor een zonvakantie buiten het reces.

Saillant detail: inmiddels is op de Malediven de noodtoestand uitgeroepen.

Marleen Barth. Beeld anp
Marleen Barth.Beeld anp

ADVIES VAN DE DAG
Eén glas, hooguit

Na ruim honderd dagen aan het roer is het kabinet nog altijd zoekende: waar moet het heen met het land? De meeste bewindslieden zijn druk met branden blussen (Wiebes in Groningen voorop) en met praten 'in het veld'. Dat laatste vooral met het oog op de vele maatschappelijke akkoorden die het regeerakkoord uiteindelijk gestalte moeten gaan geven.

Maar nieuwe wetten? Nieuwe voornemens?

Na de zo kordaat aangekondigde afschaffing van het raadgevend referendum, was er vandaag zowaar een nieuwe impuls: Rutte III gaat de overmatige alcoholconsumptie van de Nederlandse bevolking te lijf, zo kondigde staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid vandaag aan.

De ChristenUnie-bewindsman benadrukt dat hij 'niet van de blauwe knoop' is: 'Ik hou van een biertje. Maar ik ben er van overtuigd dat we de risico's van problematisch alcoholgebruik voor onder andere onze gezondheid sterk onderschatten.'

Zijn advies? 'Drink niet of niet meer dan één glas per dag. En die glazen per dag mag je niet bij elkaar optellen en allemaal tegelijk in het weekend drinken, als je het gezond wilt houden. Dat moeten we ons allemaal veel beter realiseren.'

Alcohol wordt daartoe opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord dat later in deze kabinetsperiode wordt gepresenteerd. Daarop vooruitlopend denkt Blokhuis alvast aan 'campagnes gericht op specifieke doelgroepen, prijsmaatregelen, verminderen van verkooppunten, beperken reclames, inzetten op een cultuur van sport zonder drank en meer aandacht voor alcohol in de zorg en op school.'

Staatssecretaris Blokhuis. Beeld anp
Staatssecretaris Blokhuis.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden