Slim na meer moedermelk

Als binnen drie maanden wordt gestopt met borstvoeding, heeft dat een negatieve invloed op de intellectuele ontwikkeling van het kind....

De onderzoekers volgden een groep van 345 kinderen. Tweederde van deze kinderen kreeg zes maanden of langer borstvoeding, 17 procent stapte binnen drie maanden over op de fles. De rest lag drie tot zes maanden aan de borst.

De kinderen werden getest toen ze vijf waren. De kleuters die minder dan drie maanden borstvoeding kregen, hadden een lager IQ dan zij die zes maanden of langer aan de borst zaten. Tevens scoorden zij met hun intellectuele vaardigheden lager dan het gemiddelde voor kinderen op deze leeftijd. Factoren als leeftijd, intelligentie en opleiding van de moeder en het roken tijdens de zwangerschap hadden geen invloed op de uitkomsten.

De verschillen tussen de 'fleskinderen' en zij die drie tot zes maanden aan de borst zaten, waren kleiner. Bij de motorische vaardigheden werden geen verschillen vastgesteld.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt voor alle kinderen borstvoeding aan, tot bij voorkeur zes maanden. In Nederland neemt borstvoeding na de derde maand, met uitzondering van Amsterdam, de laatste tien jaar af, blijkt uit het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 18 augustus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden