Slim en ontroerend

De actrice die in Felicia's Journey een Nigella Lawson-achtige kook-tv-presentatrice met een zwaar Frans accent speelt, is de in Libanon geboren


Narsinée Khanjian,


die in bijna alle films van Atom Egoyan een rol speelt. Evenals in zijn dagelijks leven: de twee zijn met elkaar getrouwd.


Hij (Bob Hoskins) is Joe Hilditch, de zachtaardige baas van een fabriekskeuken in een grijs Engels industriestadje, die zich 's avonds, alleen thuis, verliest in kookkunsten met de tv aan, waarop een oud kookprogramma te zien is, elke dag gepresenteerd door dezelfde vrouw. Zij (Elaine Cassidy) is Felicia, een 17-jarig verlegen Iers meisje dat naar Engeland is gekomen om haar vriend te zoeken, die afscheid van haar nam zonder een adres achter te laten. Hun wegen kruisen elkaar en vanaf dat moment verandert langzaam de toon van de film. Alles wat we te weten komen over de persoonlijkheid van die merkwaardige Hilditch in zijn groene Morris Minor en onverklaarbaar grote huis, doet ons sterker meeleven met Felicia, het meisje dat zelf ook wel wat in de gaten heeft, maar toch minder dan wij.


Dat lijkt een conventionele opbouw voor een thriller, maar conventioneel zijn de films (Exotica, The Sweet Hereafter, Where The Truth Lies) van de Canadees-Armeense filmer Atom Egoyan nooit. Ook Felicia's Journey niet. Door de compositie van zijn (lange) shots en scènes en door de eigenzinnige en achronologische manier waarop hij die weer samenvoegt tot een geheel, komt de voor een thriller zo benodigde informatie anders tot ons dan we gewend zijn. De kijker is meer dan ooit een machteloze speelbal van de regisseur. Zoals het hoort, maar zoals het zelden perfect uitgespeeld wordt. Mooie, ontroerende, fascinerende film.


Felicia's Journey (Atom Egoyan, 1999)


BBC 2, 00.50-02.40 uur.


Longford

(Tom Hooper, 2006) Vakkundige, oorspronkelijk voor tv gemaakte film over de controversiële Britse politicus Lord Longford, die in de tweede helft van de jaren zestig pleitte voor de vervroegde vrijlating van twee kindermoordenaars. Regisseur Hooper, afgelopen jaar de grote Oscarwinnaar met The King's Speech, won er een Golden Globe voor beste tv-film mee. Jim Broadbent en Samantha Morton wonnen voor hun puike hoofd- en bijrol.


Nederland 2, 23.10-00.40 uur.


Chéri

(Stephen Frears, 2009) Na twintig jaar werd regisseur Stephen Frears herenigd met Michelle Pfeiffer. Toen werkten ze samen aan het 18de-eeuwse overspeldrama Dangerous Liaisons. Nu in de als kluchtig liefdesdrama gepresenteerde verfilming van de gelijknamige roman van de Franse Colette (1873-1954). Pfeiffer is een breekbare courtisane op leeftijd, die collega en vriendin Kathy Bates belooft haar 19-jarige nietsnutterige zoon eens een schop onder diens derrière te geven. Dat loopt uiteraard anders dan gedacht. Veel geleuter, veel alcohol, veel sfeer.


Canvas, 22.30-00.00 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden