Opinie

Slim bezig die boer

De ingezonden brieven van donderdag 10 december

De afgebroken windmolen op het erf van Bernard Schuijt in Sint Maartenburg Beeld Raymond Rutting

Brief van de dag: Slim bezig die boer

Dat boer Bernard Schuijts acht jaar lang subsidie blijft ontvangen terwijl bekend is dat zijn windmolen illegaal is, is verrassend (Ten eerste, 9 december). Nog veel verrassender is het natuurlijk dat hij bijna 3,2 miljoen subsidie ontvangt voor een molen die volgens het artikel iets meer dan de helft van dat bedrag kost, en waar hij in diezelfde periode ook nog eens 3miljoen aan verdient. Dat is omgerekend dus een inkomen van 6,2 miljoen euro op een investering van 1,7 miljoen euro. Klap op de vuurpijl? Dat is dat Schuijt zelf de opbrengsten relativeert. 'Ik draai voor prijzen waarvoor een gascentrale niet draaien kan. En vieze kolencentrales halen een hogere winst dan ik.' Knap, met een jaarinkomen van een dikke vijf ton.

Hugo Pinksterboer, Zaandam

Dus dat is nou een pc

Waarom vindt de krant het nodig om mensen van 60 en 64 weg te zetten als een stel oude mannen?

Mannen die, kennelijk per definitie, niet veel van computers snappen en zo stom zijn dat ze geloven dat een computer zomaar informatie - het bedrag dat met de Teevendeal was gemoeid - opslokt 'in het binnenste van zo'n apparaat'? (De Teevendeal, Ten eerste, 9 december)

Ron van den Berg, Monnickendam

Fiat Multipla

Als bezitter van een universitaire graad (kopie van mijn diploma is bijgevoegd), wil ik bij dezen mijn mening over de Fiat Multipla openbaar bekend maken.

Het is een spuuglelijke auto.

Benjamin Meijer, MSc, Utrecht

Fileleed

Het gaat economisch weer beter in Nederland. Mooi, maar de filezwaarte neemt weer toe. In het artikel 'Terug van weggeweest: de file' wordt dit probleem geanalyseerd (Ten eerste, 9 december). De conclusie van deze analyse is dat ondanks meer asfalt de filevorming alleen nog maar groter zal worden.

En dan vooral in de Randstad.

Mijn stelling is dat door een betere spreiding van werkgelegenheid over het land het fileleed in sterke mate kan worden verkleind. In de Randstad zijn er vele bedrijven die evengoed elders in het land gevestigd zouden kunnen zijn. Bijvoorbeeld in Drenthe zijn er prima mogelijkheden. En er zijn geen files.

Naast goede vestigingsmogelijkheden voor bedrijven is het woonklimaat er prima. De benodigde voorzieningen zijn er en het prijspeil van de woningen is gunstig, zeker afgezet tegen dat in de Randstad. En wil je van tijd tot tijd naar vrienden of familie in de Randstad, in ruim 2 uur ben je daar.

Een betere spreiding van werkgelegenheid heeft verder als voordeel dat de krimp in de perifere gebieden kan worden omgebogen.

J. Jaarda, Exloo

File op de A2 tussen Breukelen en Maarssen Beeld Raymond Rutting

Gezellig thuis

Gidi Heesakkers draait het grapje van supermarkt Edeka (34 miljoen kijkers!) grondig de nek om (V, 8 december). In de video is te zien hoe een bejaarde thuiskomt terwijl een van zijn kinderen op de voicemail inspreekt dat ze dit jaar niet kan komen met de feestdagen - net als het jaar daarvoor en het jaar daarvoor.

Dan krijgen zijn kinderen een verdrietig bericht: vader en opa is overleden. Als de familie bij het ouderlijk huis arriveert, treffen ze een gedekte tafel aan en komt hij de keuken uit gewandeld. Zeit heimzukommen is het credo: tijd om naar huis te gaan. Maar hij stuurt ze echt niet weg nu hij ze naar huis heeft gelokt: 'Hè, hè, daar zijn jullie.'

Ad van Bentum, Rhenen

Verdeel dat werk

In 2008 wist de commissie-Bakker het zeker: in 2015 zou er een groot tekort aan arbeidskrachten zijn. Langer doorwerken was het advies. We weten inmiddels beter. Psycholoog André Doorlag slaat de spijker op zijn kop (O&D, 7 december). Het aantal banen neemt af, het aantal werklozen toe evenals werkenden met een burn-out. Arbeidsduurverkorting lijkt dus een logische oplossing om beschikbare banen te verdelen over meer mensen.

Maar werkgevers zijn daar niet in geïnteresseerd. Er zijn immers voldoende werknemers in de leeftijd van 25 tot 45 jaar die bereid zijn zich het vuur uit hun sloffen te lopen. Jong talent wordt een vette worst voorgehouden. Met high potential-programma's worden ze klaargestoomd voor de top. Helaas valt gedurende deze route 90 procent af, want bedrijven zijn op zoek naar de beste 10 procent.

De minister van Sociale Zaken Asscher bedenkt nog wat lapmiddelen maar werk voor iedereen zit er door automatisering en robotisering niet meer in. Verdeling van het werk lijkt dus nog de enige weg. Maar zolang de PvdA op schoot van de VVD zit kunnen we dat voorstel wel vergeten.

Rene Degens, Haaften

IS en het oliegeld

De analyses en beschouwingen van Arnon Grunberg lees ik met aandacht. Vandaar waarschijnlijk dat mij meteen opviel dat rekenen niet zijn sterkste punt is. Volgens Arnon (Voetnoot, 8 december) verkoopt IS dagelijks maximaal 40 duizend vaten olie tegen 18 dollar per vat. Alhoewel dat dus dagelijks maximaal 720 duizend dollar oplevert, maakt IS daar toch 1- tot 1,5 miljoen dollar winst mee. Allah is groot, maar dat kan zelfs hij niet. Evenmin als Arnon kan rekenen. Het blijft dus toch nog de vraag waar IS zijn geld vandaan haalt.

Evert de Zoeten, Zwolle

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden