Slikken

'Historici moeten slikken', las ik in de Volkskrant. Allemaal geschrokken omdat het volk Pim Fortuyn democratisch had uitgeroepen tot de grootste Nederlander aller tijden....

Jan Blokker

Ik zag Mart in de KRO-studio zitten: broer van de grootste dode aller tijden. Trots. Naast hem Ronald Sen: executeur van het beroemdste gedachtegoed aller tijden. Ook trots. En daarachter de hele fortuynistische F-side. Apetrots.

Feestelijke avond bovenal natuurlijk voor Herman Pleij, niet alleen de voorganger van het Nederlandse didactotainment, ook pleitbezorger van Desiderius Erasmus, die hij door een KRO-hulpje liet aankondigen als 'de grondlegger van onze tolerantie'.

Want dat wist u waarschijnlijk niet, maar ooit was onverdraagzaamheid in deze streken troef. Mensen werden vermoord, kerken, scholen en moskeein brand gestoken, andersdenkenden ten diepste gekrenkt, en gelovigen geimideerd door smalende godslastering.

Tot Erasmus verscheen. Die begon meteen bezoeken te brengen aan minderheidsgroeperingen, bedreigde politieposthuizen en nabestaanden van alle slachtoffers, en die bleef net zo lang met iedereen in dialoog tot de tolerantie gemeengoed was geworden. Een kwestie van leiderschap. Waarna Donner met wetje de boel verder in de hand kon houden.

Zo leer je nog eens wat op een willekeurige avond. Of zoals Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad, tegen de krant zei:

'Er zijn de afgelopen maanden ook zinnige debatten geweest over mensen en geschiedenis. Dat maakt veel goed.'

Hoorde ik in dat laatste zinnetje, ondanks de positieve grondtoon, enige reserve meeklinken?

Nou, reken maar.

'Dit is natuurlijk belachelijk', liet hij zich over het kampioenschap van Pim ontvallen. 'Die man had weinig tot geen betekenis voor de geschiedenis. Voor mij is de uitslag beschamend. In het buitenland zullen ze zich dood lachen.'

Laf volk, die historici. Eerst graag meedoen met de KRO ofschoon de geschiedenis heeft geleerd dat je een paap nooit moet vertrouwen - en als het resultaat niet bevalt gauw roepen dat je je schaamt. Smits had toch kunnen weten dat het zo zou eindigen, al was het maar omdat Fortuyn ook rooms was? Waarom is hij er dan aan begonnen?

Maarten van Rossum, ook zo eentje. 'De eindstrijd was absurd', zei hij, 'die gaf het failliet van de hele verkiezing aan. Oranje was een belangrijk man. Fortuyn was een ballon die in een halfjaar is leeggelopen.'

Maar als hij achteraf vaststelt dat er iets mis is 'met iedere groslijst waarop Monique van de Ven figureert samen met Spinoza' - waarom ijlde hij dan telkens naar Hilversum als de KRO hem opbelde?

Okik weet dat die man een probleem heeft waarvoor ze ook bij de Jelinek nog steeds geen oplossing hebben gevonden. Maar was het dan nodig dat hij daags voor de finale blaaskaakte dat hij naar IJsland zou emigreren als Fortuyn het had gewonnen, zodat ik straks als hij in een showtje van Yorin of een quiz van de Tros weer verbaal zit te freebasen moet denken dat hij even uit Reykjavik is komen overwippen?

Dan altijd nog liever de oude Von der Dunk die maandag zei dat de uitverkiezing van Pim 'een blamage' voor volk en vaderland zou zijn. Ook misschien niet een echt dappere uitspraak, maar hij had tenminste niet gecollaboreerd.

Twee weken geleden, toen ze net met hun soap waren begonnen, heb ik op deze plaats geschreven: 'Durft de KRO een prijs die in nabuurlanden werd toegekend aan types als Adenauer en Churchill, te laten toewijzen aan Pim Fortuyn?'

Dat durven ze nooit echt, dacht ik. En waarachtig. De F-side was nog niet uitgeschreeuwd, of mediadirecteur Ton Verlind maakte bekend dat Pim weliswaar winnaar blijft, maar dat Willem van Oranje het eigenlijk heeft gewonnen..

Precies wat ik zei: wantrouw liefst ook de computers van de roomse medemens.

Voor mij had de avond overigens overtuigende winnaar: Herman Pleij, de onovertrefbare ceremoniemeester voor al uw educatieve bruiloften en partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden