Slibdebacle nadert apotheose

Waterschappen moeten deze maand beslissen of zij miljoenen euro's op tafel leggen om slibbedrijf SNB voor een faillissement te behoeden.

AMSTERDAM - Brabantse en Gelderse waterschappen moeten deze maand beslissen over de redding van het noodlijdende slibbedrijf SNB. De aandeelhouders van SNB moeten mogelijk tientallen miljoenen op tafel leggen om de verliezen op een ingewikkeld derivatencontract met Deutsche Bank te kunnen afdekken en daarmee het faillissement van het bedrijf af te wenden.


Bij het aangaan van de transactie in 2007 hebben de waterschappen in een zogenaamde 'letter of comfort' een intentieverklaring afgegeven om de verliezen van SNB aan te vullen. Aangezien de waterschappen vóór 5 november hun begroting moeten opstellen, moet er deze maand worden beslist of zij deze intentie waar gaan maken.


De Volkskrant onthulde vorig jaar het bestaan van de transactie, waarmee een bedrag van 270 miljoen gemoeid was. Door een wijziging van de jaarverslaggevingsregels komt SNB op een negatief eigen vermogen uit en wordt een derivatencontract opzegbaar (zie hiernaast: vijf vragen over SNB). Als Deutsche Bank gebruikmaakt van dit opzeggingsrecht zal SNB een bedrag van ongeveer 149 miljoen euro moeten betalen. Een bedrag dat SNB, met een jaaromzet van slechts 28 miljoen euro, onmogelijk kan opbrengen.


SNB heeft haar aandeelhouders daarmee in een benarde positie gebracht. Deutsche Bank heeft immers de mogelijkheid SNB failliet te laten gaan en kan dus eisen dat aandeelhouders bijvoorbeeld bijstorten of garant staan voor de derivatentransactie.


Er vinden al meer dan een jaar gesprekken plaats tussen Deutsche Bank en SNB. In eerste instantie werd verwacht dat die 'eind 2012' zouden worden afgerond. zo schreef het dagelijks bestuur van waterschap de Dommel vorig jaar.


De onderhandelingen lijken echter een stuk moeizamer te verlopen dan aangekondigd. Uit het overleg van SNB met Deutsche Bank in december kwam 'geen nieuwe informatie'. In juni van dit jaar richtte de bank zich voor het eerst tot de aandeelhouders van SNB. Zij verzocht de waterschappen met haar rond de tafel te gaan zitten, blijkt uit notulen van een commissievergadering van waterschap de Dommel.


Wat Deutsche Bank van de waterschappen eist bij die onderhandelingen is onduidelijk. 'Ik heb geen idee, ik ben er niet bij geweest,' zegt Ben Besselink, dagelijks bestuurslid van waterschap de Dommel en verantwoordelijk voor financiën. 'Verder verwijs ik u door naar SNB.' Dagelijks bestuursleden houden de lippen stijf op elkaar.


Het onderhandelingsproces is omgeven door een zweem van geheimhouding. Zelfs de financiële commissie van het waterschap krijgt niets te horen over het verloop van de onderhandelingen. 'Begrijpelijk,' vindt Mieke Nijssen, lid van de financiële commissie bij de Dommel. 'Ze willen hun belangen niet schaden.'


Deze maand zal er echter duidelijkheid komen over 'de vaststelling van de rekening'. Eigenlijk zou waterschap de Dommel op2 oktober al mededelingen doen, maar dat is niet gebeurd. Vandaag heeft een vergadering plaats in waterschap Aa en Maas, waarbij volgens Verheijen 'een korte verklaring' zal worden gegeven. Vóór november moet ook de begroting van de waterschappen worden opgemaakt, waarin de gevolgen van de switchtransactie worden opgenomen.


Marcel Lefferts, directeur van SNB, wil ondertussen weinig kwijt. 'We hopen de onderhandelingen op korte termijn af te ronden. Verder zeggen we er op dit moment niks over.' Deze maand moet SNB ook de vertraagde jaarrekening publiceren.


Eerder deze week bekritiseerde CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in een initiatiefnota over derivaten de gang van zaken rond SNB. 'De provincie had als toezichthouder tijdig het falen van het financieel beleid van SNB moeten doorzien en ingrijpen', aldus Omtzigt. 'Bij het bekend worden van het schandaal had ze voor maximale transparantie moeten zorg dragen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.