Slibbedrijf gered van ondergang

De acute dreiging van een faillissement van Slibverwerkingsbedrijf Noord-Brabant (SNB) is van tafel, zo blijkt uit het woensdag verschenen jaarverslag van het bedrijf. De derivatentransactie die SNB in 2007 aanging, kan gewoon doorlopen tot september 2017, zonder tussentijdse bijbetalingen door de aandeelhouders of SNB.

AMSTERDAM - Een jaar lang onderhandelde SNB met Deutsche Bank over de derivatentransactie. Door deze derivaten maakte het Slibbedrijf in 2012 op papier een verlies van 111 miljoen euro. Door nieuwe, strengere boekhoudregels zou Deutsche Bank het slibbedrijf kunnen dwingen met geld over de brug te komen. Vanwege dit gevaar is er sinds juni overlegd tussen SNB, Deutsche Bank en de aandeelhouders, een vijftal Brabantse en Gelderse waterschappen. Woensdag is de uitkomst van dat overleg duidelijk geworden. 'SNB en Deutsche Bank hebben afgesproken dat zij op basis van de uitgangspunten van de 'oude' verslagleggingsregels het contract van de Switch Transaction voortzetten.' Anders gezegd: Deutsche Bank zegt de transactie niet op en SNB hoeft geen bijstortingen te doen.


Wel heeft SNB met Deutsche Bank afgesproken dat de slibverwerker de vooralsnog ontvangen premies (9,98 miljoen euro) en de in de toekomst te ontvangen premies terugstort. Deze dienen dan als zekerheid voor de transactie. Pas aan het eind van de looptijd in 2017 worden deze terugstortingen weer verrekend met SNB.


SNB heeft in 2007 met Deutsche Bank een 'switchtransactie' afgesloten. Het slibbedrijf had ruim 270 miljoen euro op drie bankrekeningen staan. Het kocht een verzekering in bij Deutsche Bank; als een van de banken zou omvallen, zou Deutsche Bank het bedrag garanderen. SNB stond op zijn beurt garant voor een verzameling van 117 bedrijfsobligaties ter waarde van 270 miljoen euro. SNB kon in dat geval netto 1,8 miljoen euro per jaar verdienen op de transactie, het ontving meer premie van Deutsche dan ze betaalde.


Door de kredietcrisis ging een aantal van deze bedrijven failliet. De waarde van de transactie ontwikkelde zich sterk negatief. Tot nog toe had dat geen gevolgen: de transactie werd niet in de boeken opgenomen. Een wijziging in de boekhoudregels verplichtte SNB echter om in de jaarrekening van 2012 wel de volledige, negatieve waarde op te nemen. Hierdoor heeft SNB in de laatste jaarrekening een negatief eigen vermogen van 17,8 miljoen euro.


Op zich is dat geen probleem, ware het niet dat in het contract met Deutsche Bank staat beschreven dat als het eigen vermogen onder een bepaald niveau duikt de bank het recht krijgt het contract op te zeggen. Dat zou betekenen dat SNB over 2012 ruim 149 miljoen euro moet afrekenen. Een bedrag dat het met een jaaromzet van 28 miljoen euro niet kan opbrengen en tot een faillissement zou leiden. Deutsche Bank heeft echter besloten om geen gebruik te maken van deze optie.


Marcel Lefferts, de directeur van SNB, zegt er alle vertrouwen in te hebben dat de 'switchtransactie' zich voorspoedig blijft ontwikkelen, zodat SNB en Deutsche Bank de derivatentransactie in september 2017 'met gesloten beurzen' kunnen afronden. Volgens de laatste risicoanalyse van SNB is die kans niet uitgesloten. De kans dat SNB meer dan 50 miljoen euro moet uitkeren schat de eigen risicoanalist op zo'n 4 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.