Sleutelfiguur in drugsproces opeens vertrokken

De Surinaamse rijsthandelaar Shyam G., die een cruciale rol speelt in het onderzoek naar een van de grootste drugsbendes van Nederland, blijkt plotseling te zijn teruggevlogen naar Suriname....

FOKKE OBBEMA

Van onze verslaggever

Fokke Obbema

AMSTERDAM

Bij de Amsterdamse justitie kon geen commentaar worden verkregen op het plotselinge vertrek van Shyam G., wiens betrokkenheid bij drugstransporten deze week aan de orde kwam bij de Amsterdamse rechtbank. Bij dat proces is tegen een van de financiers van de drugsbende een vordering ingediend van een half miljard gulden.

Advocaten die waren uitgenodigd om het verhoor van Shyam G. bij te wonen, reageerden verontwaardigd op diens vertrek. 'Dit is in strijd met de afspraken die justitie met ons heeft gemaakt', zeiden ze.

De rijsthandelaar blijkt vorige week vrijdag wel door de belastingdienst FIOD te zijn gehoord, maar daar waren geen advocaten van de overige verdachten bij.

Belangrijk is de verklaring van Shyam G. vooral voor de Amsterdamse advocaat Oscar H.. Deze wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij het opstellen van een valse notariële verklaring voor Shyam G., een document dat een rol speelde bij het witwassen van 17,5 miljoen gulden aan drugsgeld. In de akte staat dat Shyam G. zijn geld verdient met rijst- en houthandel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden