Slepers Smit staken weer

De slepers van het Rotterdamse havenbedrijf Smit hebben zaterdagochtend om 10.00 uur het werk opnieuw neergelegd...

ANP

De slepers van Smit zijn verwikkeld in een langdurig conflict met hun werkgever. Zij willen delen in de winst die het bedrijf het afgelopen jaar heeft behaald en eisen een eerlijk cao-akkoord.

De rechter bepaalde vorige week zaterdag in een kort geding dat de slepers gedurende vier dagen weer aan het werk moesten met 75 procent van de sleepboten. Verder moeten de slepers van de rechter na elke vijf stakingsdagen het werk voor vier dagen hervatten.

Bestuurder Cees Bos van FNV Bondgenoten liet zaterdag weten niet zo met het vonnis in zijn maag te zitten. ‘Zoals ik het lees, staat er dat als we niet vijf dagen staken, we ook niet weer vier dagen aan het werk moeten. Dat biedt ongekende mogelijkheden.’ Hoe lang Bos de acties wil laten duren is nog niet bekend.

‘Hoe lang we staken hangt af van de bereidheid van de directie om te praten. Smit kan de acties voorkomen door met ons om de tafel te gaan zitten, maar dat weigert men.’ Volgens Bos heeft de ‘adempauze’ van afgelopen week niet geleid tot een toenadering tussen de twee partijen. ‘Dus leggen we het werk weer neer.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden