Slepende ruzie om varkensstal Oirschot opgelost

Aan een slepende ruzie tussen burgers en boeren in buurtschap Huijgevoort in Oirschot is dinsdagavond een eind gekomen. Een meerderheid van de gemeenteraad ging akkoord met een bijdrage van ruim 1,3 miljoen euro aan de verplaatsing van een varkensbedrijf. Ook de provincie betaalt ruim 1,3 miljoen euro mee.

Redactie

De jarenlange ruzie in het buurtschap tussen tien families werd symbool voor het wantrouwen tussen boeren en burgers op het (Brabantse) platteland. Omwonenden lijden onder de stank terwijl boeren willen en mogen uitbreiden.

Compromis
Deze maand werd een compromis bereikt. Eén varkensbedrijf vertrekt, terwijl de twee bedrijven die achterblijven, afzien van uitbreiding en hun stallen uitrusten met luchtwassers. De omwonenden zien af van verdere bezwaarprocedures.

Twee van drie coalitiepartijen stemden uit principe tegen bijdrage van de gemeente voor oplossing van een 'burenruzie'. 'We kunnen met dat geld een veel groter deel van de gemeenschap blij maken', oordeelde coalitiepartij De Gewone Man. Coalitiegenoot VVD meent dat het varkensbedrijf de verhuizing zelf moet betalen. Coalitiepartij CDA stemde wel voor.

Voorbeeld
Voor boerenorganisatie ZLTO en de provincie is het compromis in Huijgevoort een voorbeeld voor vergelijkbare situaties in Brabant. 'Volgend jaar willen we op 20 à 25 andere locaties in Noord-Brabant en Zeeland waar onze leden tegen vergelijkbare problemen aanlopen proberen het gesprek aan te gaan', zei directeur Elies Lemkes van ZLTO dinsdag in de Brabantse kranten.

De gemeenteraad van Oirschot benadrukte dat deze oplossing eenmalig is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden