Slepend en duur?

'Snel en goedkoop' moest UWV-voorzitter Joustra van minister De Geus afgeserveerd worden. Ferme taal voor de bvan de Tweede Kamer en de publieke opinie....

Dienand Christe

Heeft minister De Geus een zaak? Daar kan wel aan getwijfeld worden. Natuurlijk zal het er bij de inrichting van de boardroom van het UWV wel royaal aan toe zijn gegaan. Misschien wel buitensporig royaal. Maar ja, bij Van der Valk is het toilet ook meer dan keurig afgewerkt. En de strakke tafels en stoelen die in de krant vertoond werden staan ook op de meubelboulevard. Hoe dan ook, vast wel reden voor ruzie. Maar ook een schandaal dat om hardhandig en publiekelijk ingrijpen schreeuwt?

Inmiddels lijkt onze bewindsman weer tot bedaren gekomen. In een honingzoete brief belooft hij Joustra binnen een jaar een passende functie. Tot dan mag hij met behoud van salaris thuis zitten.Zo'n aanbod valt moeilijk anders te duiden dan een smeekbede om mee te werken aan een oplossing die voor de minister geen gezichtsverlies of politieke averij oplevert. Ook hier wordt weer overheidsgeld geofferd aan het persoonlijk prestige van een minister. Dat hebben we vaker gezien, toen de pg's Van Randwijck en Docters van Leeuwen moesten wijken voor het politieke lijfsbehoud van (indertijd) minister van Justitie Sorgdrager.

Joustra is geen ambtenaar, maar een door de minister benoemde werknemer. Toch zal zijn rechtspositie wel op die van een topambtenaar lijken. Ingeval van ontslag zal hij dan gezien zijn leeftijd en ambtelijke diensttijd tot zijn 65-ste aanspraak kunnen maken op een (bovenwettelijke) WW-uitkering. Die aanspraak beloopt een saldo van omstreeks anderhalf miljoen euro.

Zal Joustra op het aanbod van de bewindsman ingaan? Hij lijkt er de man niet naar om zijn huid onder de kostprijs te verkopen en ook niet bijster genegen om de minister een dienst te bewijzen.

Het moest snel en goedkoop. Misschien wordt het toch nog wel slepend en duur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden