Slechts voorwaardelijke straf ex-neuroloog Jansen Steur

Ex-neuroloog Ernst Jansen is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van twee jaar. Dat is het oordeel van de rechter in hoger beroep in deze langslepende zaak. De rechter acht niet bewezen dat de arts opzettelijk verkeerde diagnoses stelde bij meerdere van zijn patiënten. Het Openbaar Ministerie (OM) had zes jaar geëist.

Ernst Jansen Steur op weg naar de rechtbank in 2013.Beeld anp

Met dit arrest is een streep gehaald door de uitspraak in eerste aanleg, toen werd de ex-neuroloog tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank in Almelo achtte wel bewezen dat de voormalig arts van het Medisch Spectrum Twente opzettelijk verkeerde diagnoses had gesteld, met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten en dat hij verantwoordelijk gehouden kan worden voor de zelfmoord van een van zijn patiënten. Zowel Jansen als het OM gingen destijds in hoger beroep tegen deze uitspraak.

Het Hof stelt echter dat er geen bewijs is voor opzet. De schuldvraag is inmiddels verjaard, de medische missers dateren van eind jaren '90.

De strafzaak tegen Jansen wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd.

Drie jaar vond het OM veel te weinig, zei advocaat-generaal Marina Weel in mei nog voor het gerechtshof in Arnhem. 'Drie jaar is een passende straf voor iemand die één poging tot doodslag heeft gedaan, maar niet voor een arts die stelselmatig zijn patiënten zodanig mishandelde dat die daardoor ernstig letsel opliepen en waarbij in één geval een patiënt de dood boven het leven verkoos'.

Weel had 9 jaar een juiste straf gevonden, maar ze hield rekening met het oordeel van klinisch psycholoog Toon Verheugt en psychiater Titus van Os. Die concludeerden dat Jansen Steur (69) verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij zijn patiënten opzadelde met gruwelijke, uit de lucht gegrepen diagnoses. De ex-neuroloog heeft volgens hen adhd en een narcistische persoonlijkheidsstoornis en hij was bovendien gedurende lange tijd verslaafd aan benzodiazepines, kalmeringsmiddelen, die hij combineerde met veel alcohol.

Lees ook: 'Sorry, edelachtbare, mijn frontaalkwab is een gatenkaas'

MRI-scans lijken steeds vaker een rol te spelen in de rechtszaal, zoals in de zaak-Jansen Steur en in die van de afperser van John de Mol. Is het defecte brein hét verdedigingswapen? (+)

Frontaal syndroom

Dat Jansen Steur kampt met een frontaal syndroom, een hersenbeschadiging als gevolg van een auto-ongeluk in 1990, is minder waarschijnlijk, denken Verheugt en Van Os, al sluiten ze die mogelijkheid niet geheel uit. Die verklaring wordt gepropageerd in een vorige week verschenen boek over Jansen Steur, geschreven door Metta de Noo, voormalig verpleeghuisarts en klokkenluider in de zaak-Lucia de B..

Neuroloog Ingrid Daey Ouwens omschreef die theorie gisteren als 'zeer onwaarschijnlijk'. Op verzoek van het hof deed zij nader onderzoek naar het brein van Jansen Steur. Zij liet onder meer een mri-scan maken. Daarop is geen schade van het ongeluk zichtbaar. 'De kans dat die er dan wel is, is kleiner dan 0,1 procent', aldus Daey Ouwens. Op grond van een gesprek met de verdachte, denkt zij wel dat die ontregeld is door een frontaal syndroom, maar waarschijnlijk is dat later ontstaan. Mogelijk door het gebruik van alcohol en benzodiazepines. Volgens psychiater Van Os is het auto-ongeluk wel het keerpunt dat uiteindelijk leidde tot de ondergang van Jansen Steur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden