'Slechts twaalf Hutu's vermoord sinds hun terugkeer in Rwanda'

Slechts twaalf Hutu-vluchtelingen van de 550 duizend die van Oost-Zaïre naar Rwanda zijn teruggekeerd, zijn daarna om het leven gebracht....

AFP; AP; REUTER

AP, Reuter, AFP

GENEVE/NAIROBI

Volgens de VN-commissaris is de massale terugkeer van Hutu's naar Rwanda, die midden november op gang kwam, zonder grote incidenten verlopen. Zes Hutu-repatrianten werden bij vier incidenten vermoord en zes overlevenden van de genocide werden bij drie incidenten door repatrianten gedood. De overlevenden van de genocide werden vermoord omdat zij getuigen waren geweest van moordpartijen en de daders vreesden dat zij door hen zouden worden aangegeven.

Uit officiële bron in de Rwandese hoofdstad Kigali werd maandag vernomen dat in het staatsblad een lijst met 1900 hoofdverdachten van volkenmoord zal worden gepubliceerd. In Rwanda zitten al 90 duizend vermeende genocideplegers in overbevolkte gevangenissen in voorarrest. Als verdachten van de eerste categorie schuldig worden bevonden, wacht hen de doodstraf. De genocide in Rwanda kostte het leven aan naar schatting een half miljoen tot een miljoen Tutsi's en gematige Hutu's.

Over de situatie in Tanzania maakte de vluchtelingenorganisatie van de VN (Unhcr) gisteren bekend dat ongeveer vijftienduizend Hutu's twee opvangkampen hebben verlaten uit vrees naar Rwanda te worden uitgezet. In de bewuste kampen, Kagenyi en Rudwera, bevonden zich ongeveer veertigduizend Hutu's. In drie andere kampen in Noordwest-Tanzania, aan de grens met Rwanda en Burundi, maakten de Hutu's nog geen aanstalten naar huis terug te keren, aldus Unhcr-woordvoerder Kessler. In kampen bij Ngara, dicht bij het drielandenpunt van Rwanda, Burundi en Tanzania, staan 5500 vluchtelingen klaar voor repatriëring, aldus Kessler.

De grote meerderheid van de vijftienduizend Hutu-vluchtelingen uit de kampen Rubwera en Kagenyi is de bush ingetrokken. Zij bewegen weg van de Rwandese grens. Als deze ontwikkeling zich doorzet is dat een tegenslag voor de Unhcr en de Tanzaniaanse regering. Zij werden het vorige week eens dat de ruim een half miljoen Rwandese Hutu's in Tanzania voor het einde van deze maand dat land verlaten moeten hebben.

Kessler kon niet zeggen wat de motieven en plannen van de Hutu's waren, maar bracht hun vlucht in verband met de aanwezigheid van Interahamwe-extremisten. 'Zij hebben op elke hut bezocht en de vluchtelingen griezelverhalen verteld over de situatie in Rwanda.'

Intussen hebben de Tutsi-opstandelingen, de Banyamulenge, in hun strijd om de controle van Oost-Zaïre een nieuw succes geboekt. Nadat Ugandese troepen, die de afgelopen twee weken delen van Oost-Zaïre bezet hielden, zich hadden teruggetrokken viel de Zaïrese grensplaats Kasindi in hun handen. Verder maakten de rebellen bekend dat zij de stad Bunia aan de grens met Uganda na zware gevechten met het Zaïrese leger hebben veroverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden