Nieuws
Slechts klein deel van asielzoekers die onder generaal pardon uit 2007 vielen, krijgt paspoort
Enkele duizenden asielzoekers die dankzij een generaal pardon in 2007 in Nederland mochten blijven, krijgen alsnog een Nederlands paspoort. Dit heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie) besloten na aandringen van de Tweede Kamer. Maar het merendeel van de tienduizend ‘pardonners’ die nog op een paspoort wachten, komt er nog steeds niet voor in aanmerking.
In een schriftelijke reactie op een door de Tweede Kamer aangenomen motie laat Broekers-Knol weten de motie slechts deels te willen uitvoeren. Op initiatief van de Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Madeleine van Toorenburg (CDA) drong de Kamer vorig jaar al aan op het verstrekken van paspoorten aan de hele groep die indertijd onder het generaal pardon viel.
De staatssecretaris wilde daar aanvankelijk niet aan meewerken en kondigde een onderzoek aan van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) naar mogelijke knelpunten. Dat ergerde de Kamer (Van Toorenburg: ‘Een opzichtige vertragingstactiek’) waarop vorige maand nog eens in een motie werd aangedrongen op afgifte van paspoorten.
Broekers-Knol wil alleen de groep tegemoetkomen die in 2007 minderjarig was. Ze verwijst daarbij naar de verscherpte regels om in aanmerking te komen voor een Nederlands paspoort. Vluchtelingenwerk Nederland noemt het ‘onverteerbaar’ dat de staatssecretaris zo’n ‘harde lijn trekt tussen minderjarigen en volwassenen’. De organisatie dringt er bij de Tweede Kamer op aan Broekers-Knol alsnog op andere gedachten te brengen.
Regels aangepast
In 2007 kregen bij een generaal pardon 27 duizend asielzoekers een verblijfsvergunning. In principe zouden ze na vijf jaar in aanmerking komen voor een Nederlands paspoort. Maar in de tussentijd werden de regels daarvoor aangepast. Zo moesten de asielzoekers een buitenlands paspoort (of een ander nationaliteitsbewijs) én een geboorteakte kunnen overleggen. Ongeveer 10 duizend van de 27 duizend asielzoekers konden niet aan die voorwaarden voldoen.
Achtereenvolgende kabinetten wilden niets voor die groep doen, ook niet nadat de nationale ombudsman meerdere keren had aangedrongen op actie. Wel een verblijfsvergunning geven maar geen paspoort leidt ertoe dat er een groep ‘tweederangsburgers’ is gecreëerd, zo luidde de kritiek.
Vluchtelingenwerk beklemtoont dat de ‘pardonners’ zonder paspoort niet kunnen stemmen en bijvoorbeeld ook geen hypotheek kunnen aanvragen. De organisatie voerde vorige maand de druk op Broekers-Knol op met de massaal gesteunde petitie #wijhorenerookbij.