Slechts elf van negentig keurmerken voor duurzaam voedsel krijgen predicaat 'topmerk'

De keuze voor duurzaam en verantwoord eten wordt makkelijker. Van de ongeveer negentig keurmerken en logo's voor duurzame voeding, waarvan de betrouwbaarheid lang niet altijd vaststaat, krijgen er elf het predicaat 'topkeurmerk'.

Demeter is een van de elf topkeurmerken

Dat meldt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Van Dam vroeg de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vorig jaar helderheid te scheppen in de keurmerkjungle voor duurzame en verantwoorde voeding. Er bleven elf betrouwbare keurmerken over die hoog scoren op drie criteria: duurzaamheid (milieu, dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden), transparantie en betrouwbaarheid.

Volgens Milieu Centraal zitten consumenten die duurzaam willen eten met deze elf keurmerken 'altijd goed'. Keurmerken van bedrijven als Unilever of Ahold zitten er niet bij, omdat ze niet onafhankelijk zijn en omdat er niet altijd een sanctiebeleid is voor als de voorwaarden niet worden nageleefd. Het is niet gezegd datkeurmerken die niet in de top elf staan niet in orde zijn.

'Zo doet het keurmerk voor Weidemelk precies wat het belooft: namelijk garanderen dat melkkoeien 120 dagen, tenminste 6 uur per dag, in de wei staan', zegt woordvoerder Ingrid Aaldijk van Milieu Centraal. 'Maar andere dierenwelzijnaspecten komen niet aan bod. Daardoor haalt Weidemelk de top elf niet.'

Om de duurzame consument nog meer houvast te bieden presenteert het Voedingscentrum morgen, op Wereldvoedseldag, de 'Voedselafdruk'. Dat is een 'quick scan' waarmee je binnen een paar minuten kunt zien hoeveel land en water er nodig is om je eten te produceren. Via vijftien vragen wordt het voedingspatroon afgezet tegen 'het eerlijke aarde aandeel': de voedings-voetafdruk als de beschikbare ruimte gelijk zou worden verdeeld onder alle mensen. Dat aandeel is 0,9 'mondiale hectare', de eenheid die hiervoor wordt gebruikt. De Nederlandse voedselvoetafdruk ligt gemiddeld op 1,6. Vlees en zuivel wegen het zwaarst.

'Het Voedingscentrum beseft al langer dat gezond eten ook betekent: 'gezond voor de planeet', zegt Corné van Dooren, expert 'duurzaam eten' bij het Voedingscentrum. 'We willen consumenten daarom ook actief stimuleren om gezonder én duurzamer te eten.'

De elf topkeurmerken

ASC (Duurzaam gekweekte vis)
Beter Leven Keurmerk (2 en 3 sterren, vlees en eieren)
Demeter (vlees, eieren, zuivel, groenten, fruit)
EKO (idem)
Europees keurmerk biologische landbouw (idem)
Milieukeur (idem)
Fairtrade (tropische landbouwproducten, bv fruit, koffie)
MSC (duurzaam gevangen wilde vis)
Rainforest Alliance (producten uit het regenwoud, zoals bananen)
RSPO Certified Sustainable palmoil (producten waarin palmolie is verwerkt)
UTZ Certified (koffie, thee, chocola)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden