Slechts één op de vijf genen van de koe is anders dan de genen van de mens

De genetische code van de koe is opgebouwd uit 22 duizend verschillende genen; 80 procent daarvan overlapt met die van de mens.

Van onze verslaggever Broer Scholtens

Dat melden Australische en Amerikaanse onderzoekers vandaag in het tijdschrift Science. Daarmee vertoont de vertoont de mens grotere genetische gelijkenis met de koe dan met muizen en ratten.

De groep onderzoekers, onder supervisie van het Baylor College of Medicine in Houston, heeft als eerste ter wereld het genoom, de totale genetische code, van de koe ontrafeld. Dat is goed voor de wetenschap en goed voor een betere biefstuk en betere melk, zo onderbouwt de groep zijn zoektocht naar de genetische code van de koe. Er is zes jaar aan de ontrafeling gewerkt, het werk heeft 25 miljoen dollar gekost.

Het koeproject is daarmee veel goedkoper dan de ontcijfering van het menselijke genoom, in 2003. Dat heeft dertien jaar gekost en 2,7 miljard dollar.

Het ontcijferen van de genetische code is de afgelopen jaren dankzij snelle technologieontwikkeling aanzienlijk goedkoper geworden, zegt Johan van Arendonk, hoogleraar fokkerij en genetica aan Wageningen Universiteit. Hij noemt de publicatie over het koeiengenoom een mijlpaal. ‘Nu kan een volgende stap worden gezet: inzicht verkrijgen in de precieze functie van die genen in bijvoorbeeld stofwisselingsprocessen en bij de opbouw van immuniteit.’

De groep van Van Arendonk is in 2003 gevraagd mee te doen aan het koeproject. Wageningen Universiteit heeft toen de prioriteit gelegd bij onderzoek naar de functie van bepaalde koeiengenen die een rol spelen bij de kwaliteit en de vetzuursamenstelling van melk. De groep van Van Arendonk werkt in een internationaal consortium dat het varkensgenoom in kaart brengt. De publicatie daarvan wordt eind 2009 verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden