Slechts deel schoolboeken gratis

DEN HAAG (ANP) - De schoolboeken in het voortgezet onderwijs worden in augustus volgend jaar slechts gedeeltelijk gratis. Alleen boeken voor kinderen in de laagste klassen worden kosteloos. Pas vanaf het schooljaar 2009-2010 hoeven ouders voor alle boeken niets meer te betalen.

Dat staat in de uitwerking van het regeerakkoord. Eind april stelde minister Ronald Plasterk van Onderwijs dat de schoolboeken in het voortgezet onderwijs op zijn vroegst in het schooljaar 2008/2009 gratis zouden worden. Hij zei toen dat de tijd te kort was om dit nog voor het komend schooljaar te regelen. Bovendien moest het benodigde geld nog worden gevonden.

Plasterks voorganger Maria van der Hoeven streefde ernaar de boeken in het schooljaar 2007-2008 al gratis te maken. Scholen moeten er in totaal 210 miljoen euro per jaar bijkrijgen om de boeken te kunnen betalen. Ouders scheelt het gemiddeld 308 euro per kind per jaar.

Brede scholen

Verder wil het kabinet het aantal zogeheten 'brede scholen' uitbreiden. Dit zijn samenwerkingsverbanden tussen scholen en bijvoorbeeld kinderdagverblijven en sportclubs. Doel is om kinderen in hun vrije tijd te ondersteunen in hun ontwikkeling.

In de komende drie tot vier jaar moeten er 2500 combinatiebanen zijn. Mensen met zo'n baan werken zowel in het onderwijs, de opvang als bij sportinstellingen. Bijkomend voordeel is dat leraren het hierdoor minder druk krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden