Slechts 560 specialisten gaan in loondienst

Een klein aantal vrijgevestigde medisch specialisten heeft zich aangemeld voor subsidie om in loondienst te gaan werken. Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben 560 artsen van de tienduizend vrijgevestigde artsen zich aangemeld voor de regeling.

Edith Schippers. Beeld ANP
Edith Schippers.Beeld ANP

Dit betekent dat minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid een meevaller heeft van 44 miljoen euro. Voor de subsidieregeling, die vrijgevestigde artsen moest verleiden om in loondienst te gaan werken, was 100 miljoen euro beschikbaar. Omdat maximaal een ton per arts wordt toegekend, wordt maximaal 56 miljoen uitbetaald.

De subsidie was beschikbaar omdat vrijgevestigde medisch specialisten zich hebben moeten 'inkopen' in een maatschap. Groepen specialisten werken in zo'n maatschap samen in een ziekenhuis. Bij het inkopen gaat het om grote bedragen. Schippers wilde met de subsidie een aandeel leveren bij het afschrijven van dit bedrag. Het ziekenhuis en de specialist zelf zouden ook een bijdrage moeten leveren.

Schippers wilde vrijgevestigde artsen verleiden om in loondienst te gaan werken omdat op 1 januari de financiering van ziekenhuizen veranderde. Tot dit jaar stuurden het ziekenhuis en de specialisten ieder rekeningen aan verzekeraars. Nu betalen zorgverzekeraars één rekening aan het ziekenhuis. Schippers wilde artsen stimuleren om in loondienst te gaan werken omdat dit het besturen van ziekenhuizen sterk zou vereenvoudigen.

Nu blijkt dat vijf procent van de tienduizend vrijgevestigde artsen hiervan gebruik wil maken. Het ministerie bekijkt nu of de aanmeldingen correct en volledig zijn. Na de zomer wordt duidelijk hoeveel specialisten daadwerkelijk subsidie krijgen en om welk totaalbedrag het dan gaat.

De lobbyclub Federatie Medisch Specialisten meldde eerder al dat de leden weinig voelden voor het opgeven van hun zelfstandigheid. Specialisten in loondienst verdienen minder dan hun vrijgevestigde collega's. Vrijwel alle specialistenmaatschappen zouden volgens de federatie kiezen voor een fiscale constructie waarmee ze hun zelfstandigheid kunnen bewaren.

In Nederland werken zo’n twintigduizend medisch specialisten. Rond de jaarwisseling werkte de helft al in loondienst en was de andere helft zelfstandige.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden