Slechte wijk beïnvloedt criminaliteit kind

Een buurt met veel criminaliteit en drugsgebruik geeft jongeren de boodschap af dat het om normale verschijnselen gaat.

Crimineel gedrag van jongeren hangt daarnaast samen met schooluitval en de vriendengroep van een kind. Etniciteit speelt een veel kleinere rol dan vaak wordt gedacht, aldus de onderzoekers. Allochtone kinderen vertonen wel vaker crimineel gedrag, maar die wonen vaak in de slechtste buurten met de slechtste woningen en met een hoge werkloosheid.

De wetenschappers legden 2300 leerlingen uit de eerste drie klassen van het voortgezet onderwijs vragen voor. Uit de antwoorden bleek verder onder meer dat kinderen uit probleemwijken vaker in jeugdbendes zitten en dat jongeren zelden een delict in hun eentje plegen, maar bijna altijd in groepsverband.

In het rapport staan ook aanbevelingen. Zo moet de overheid ervoor zorgen dat er in probleemwijken een gemengde populatie ontstaat, met minder werkloosheid, minder uitkeringsafhankelijkheid en een levendig midden- en kleinbedrijf. Ook moet er extra geïnvesteerd worden in openbare orde en veiligheid. Streng toezicht op de leerplicht zou ook een goede zaak zijn, vinden de onderzoekers. Ze pleiten er ook voor dat het gebruik van alcohol (verder) wordt teruggedrongen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden