Slechte tabak krijgt al iets minder subsidie

Tabak kost jaarlijks aan ongeveer een half miljoen EU-burgers het leven en zelfs onder de niet-rokers vallen jaarlijks 19 duizend doden door de gevolgen van passief roken....

De spotjes maken deel uit van een grootscheepse antirookcampagne waarvoor de Europese Commissie 74 miljoen euro heeft uitgetrokken. De campagne loopt over vier jaar, zodat het om een bedrag van 18 miljoen per jaar gaat.

Een aardig bedrag, maar vergeleken bij de subsidies die de EU jaarlijks voor de tabaksboeren uittrekt, is het maar een schijntje. Dit jaar geeft Brussel daar 320 miljoen euro aan uit.

Bij de Europese Commissie zit men altijd een beetje in zijn maag met die tegenstrijdige subsidies: een klein beetje tegen het roken en een heleboel geld voor de boeren die tabak telen. Maar een woordvoerder van eurocommissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) wijst erop dat de tabakssubsidies een erfstuk uit het verleden zijn dat binnenkort bij het vuilnis komt te staan.

De subsidies zijn nu al lager. Drie jaar geleden verstrekte de EU nog bijna één miljard per jaar aan steun aan de tabaksboeren. Maar in 2010, zo hebben de EU-landen afgesproken, moet het helemaal afgelopen zijn met deze subsidies.

In Brussel zijn veel mensen blij dat er een einde komt aan de subsidieregeling, die altijd al ietwat absurde trekjes vertoonde. ‘Eigenlijk is het al krankzinnig dat de EU nog steeds subsidies verstrekt voor tabak, terwijl de Unie tegelijkertijd het roken probeert tegen te gaan. Maar daar komt nog bij dat de EU voor slechte tabak betaalt ook!’, zegt VVD-europarlementariër Jules Maaten.

De regeling viel zo duur uit, doordat de Europese tabak van heel matige kwaliteit is en de boeren maar een lage prijs krijgen voor hun oogst.

Toch heeft een aantal europarlementariërs uit Italië, Griekenland en Spanje – de voornaamste tabaksproducenten in de EU -- nu voorgesteld de tabakssubsidies nog tot 2013 te laten doorlopen.

Lily Jacobs, die voor de PvdA in het europarlement zit, noemt deze voorstellen ‘volstrekt onaanvaardbaar’. ‘Allereerst vanwege de gezondheidsrisico’s die aan tabak vastzitten, maar ook omdat het indruist tegen het hele idee achter de hervorming van het EU-landbouwbeleid, namelijk dat we afmoeten van het subsidiëren van producten.’

Jacobs voorspelt dat de stemming over het voorstel volgende week weer op een ‘klassieke Noord-Zuid-confrontatie’ zal uitdraaien. ‘De noordelijke landen willen definitief van de regeling af en de zuidelijke landen willen nog wat respijt hebben.’

Bij de Commissie haalt men de schouders op over het offensief ten gunste van de Europese tabaksboeren, die overigens maar 4 procent van de wereldproductie voor hun rekening nemen. ‘Het voorstel maakt geen enkele kans.

Het parlement heeft hier niets over te zeggen’, reageert de woordvoerder van Fischer Boel. ‘De EU-landen hebben afgesproken dat de regeling in 2010 afloopt en daar houdt de Commissie zich aan.’

Maar volgens Jacobs heeft de stemming toch wel betekenis. In het Verdrag van Lissabon, dat in de plaats is gekomen van de Europese grondwet, is afgesproken dat het europarlement ook mee mag beslissen over het landbouwbeleid. ‘Als dat verdrag van kracht wordt, zul je zien dat ze de kans proberen te grijpen om de subsidies overeind te houden’, voorspelt Jacobs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden