Slechte scriptie, toch je bul

De Media-opleiding van Hogeschool Inholland versierde voor honderden studenten zonder noemenswaardige tegenprestaties alsnog een diploma.

Van onze verslaggeefster Ianthe Sahadat

‘Ik kreeg te horen dat ik een docent moest bellen die me aan een diploma kon helpen’, vertelt een oud-student die anoniem wil blijven. ‘Ik heb gebeld en kon diezelfde dag langskomen. Hij hoorde mijn verhaal aan en zei: oké, je bent hbo-waardig, stuur op wat je hebt.’

De oud-student stuurde zijn jaren eerder geschreven scriptie op, die destijds was afgekeurd. ‘Aanpassingen waren niet nodig en ik hoefde ook geen verdediging te doen. Twee weken later had ik mijn diploma.’

Hogeschool Inholland reikte de afgelopen twee jaar aan circa 250 studenten van de opleiding Media en Entertainment Management (MEM) in Haarlem ongeoorloofd diploma’s uit. Dat blijkt uit interne documenten en gesprekken met betrokkenen.

¿Kansloze gevalletjes¿


De route werd volgens documenten en betrokkenen aangeduid als de ‘Theo-route’, naar de verantwoordelijke docent. In de meeste gevallen nam de school contact op met de studenten, en deed hun het aanbod eenvoudig hun diploma te halen, zo staat te lezen in een interne brandbrief die in bezit is van deze krant en waarvan de authenticiteit door ingewijden is bevestigd. Meerdere afgestudeerden onderschrijven deze lezing.

‘Ik had al vier jaar geen colleges meer gevolgd’, zegt de anonieme oud-student. Hij had inmiddels een goede baan bij een mediabedrijf. Van een studiegenoot hoorde hij dat er een docent was aangesteld om ‘de kansloze gevalletjes’ uit het systeem te schonen. ‘Gevallen zoals ik, die al jaren denken: ooit haal ik dat diploma wel. Maar die allang werken.’

De verantwoordelijke docent moest het ‘stuwmeer’ aan nog niet afgestudeerde ouderejaars (vijfdejaars en ouder) zo snel mogelijk aan een diploma helpen. Die stuwmeerstudenten staan binnen de opleiding ook bekend als het ‘Mirmoeras’, vernoemd naar Mir Wermuth, de directeur van de overkoepelende opleiding School for Communication, Media & Music.

Om de afstudeerbonus die opleidingen van de overheid ontvangen niet grootschalig mis te lopen, startte Inholland een alternatief, geheim afstudeertraject. Een instelling loopt bij niet afstuderen per student al snel tienduizend euro of meer mis.

In het geheime traject werden studenten op verschillende manieren tegemoet gekomen. Meestal werden studieachterstanden kwijtgescholden. Eerder afgekeurde scripties werden alsnog goedgekeurd. Volgens de brandbrief leverden de meeste studenten ‘korte werkstukjes’ in, ‘die niet beoordeeld of zelfs gelezen werden’. Zij ontvingen hun eindcijfer per e-mail en konden hun diploma afhalen bij het secretariaat. Het diploma was altijd ondertekend door dezelfde twee docenten.

De Theo-route

Volgens ingewijden waren alleen deze docenten en de opleidingsmanagers op de hoogte van het traject. In de beleidsstukken is niets over de ‘Theo-route’ terug te vinden.

De illegale afstudeerroute raakte in opspraak toen reguliere studenten er lucht van kregen. Zij beklaagden zich over de ongelijke behandeling en sloegen alarm bij de examencommissie, die een onderzoek instelde.

Op 11 juni schreef het management in een brief aan alle medewerkers dat er ‘onrust is ontstaan betreffende de kwaliteit van afstuderen van studenten in het zesde jaar en hoger’.

De brief is ondertekend door MEM-opleidingsmanager Mariëtte Poot, die in de brief het speciale traject voor stuwmeerstudenten bevestigt, maar het ‘gerucht’ weerspreekt over de lagere eisen aan deze studenten. Ze noemt dit ‘pertinent onjuist’.

Wel heeft de examencommissie er volgens Poot terecht op gewezen dat het specifieke traject niet in de studiegids is opgenomen en dat controle op de uitvoering daarmee onmogelijk was. ‘Deze omissie zullen we (.) volgend jaar oplossen’, meldt de brief. Ook zal de huidige lichting afstuderende stuwmeerstudenten een extra toets in de vorm van een mondeling eindgesprek krijgen.

Betrokkenen zeggen dat medewerkers onder druk worden gezet met niemand hierover te spreken. In de mail wordt ook opgeroepen om collega’s of studenten die verhalen verspreiden ‘met naam en toenaam’ te melden bij het management.

In een reactie laat bestuursvoorzitter Geert Dales weten dat Inholland net als andere hogescholen speciale trajecten voor ouderejaars kent. De beoordelingscriteria zijn identiek, zegt hij. ‘Alle studenten moeten aan dezelfde eisen voldoen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden