'Slechte samenwerking behandeling kankerpatiënt’

Artsen, radiotherapeuten, oncologen en ziekenhuisafdelingen werken onvoldoende samen bij de behandeling van kankerpatiënten. Dit bedreigt de kwaliteit van de zorg....

Regelmatig is geen sprake van behandeling van een patiënt door een team met een regisseur die overzicht heeft. Er is nu vaak sprake van gebrekkige en onvolledige informatieoverdracht. Ook wordt er niet eenduidig met de kankerpatiënt gecommuniceerd. Hierdoor zijn de kwaliteit van de zorg en veiligheid van de patiënt niet gegarandeerd.

De IGZ vindt dat medisch specialisten zich ervan bewust moeten zijn dat zij maar een schakel vormen in de totale behandeling. De Inspectie adviseert de zorgverleners met een dossier te werken. Dat vermindert de kansen op vergissingen.

Bij het onderzoek is gekeken naar de zorg voor patiënten met borst- prostaat-, en longkanker en patiënten die ook radiotherapeutische zorg krijgen.

Brancheorganisaties erkennen de problemen. Het Nationaal Platform Kankerbestrijding heeft een landelijk actieplan gemaakt.

Zowel zorgaanbieders als de IGZ vinden dat er in de zorg voor elke kankerpatiënt één persoon moet zijn die als regisseur het overzicht heeft over het gehele behandelingstraject. De patiënt moet in elke fase van zijn behandeling een persoon kunnen aanspreken. Per patiënt moet er een behandelplan zijn. Alle aspecten van de behandeling moeten terug te vinden zijn in een patiëntendossier.

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) pleit voor de invoering van een zorgstandaard en wil een keurmerk voor het hele behandelingstraject. Dit kan de kwaliteit van de keten inzichtelijk maken voor patiënten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden