Slechte manieren

Regering-Obama verliest bij juridisch optreden tegen WikiLeaks-lek de maatvoering uit het oog.


De Verenigde Staten zijn in grote verlegenheid gebracht door de onthulling van vele duizenden overheidsdocumenten via WikiLeaks, en het kan niet verbazen dat de Amerikaanse regering alle wettelijke middelen aanwendt om het lek te dichten, de schade te beperken en te voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt. Daartoe behoren ook juridische stappen tegen degenen die illegaal staatsgeheimen naar buiten hebben gebracht.


Maar de maatvoering mag niet uit het oog worden verloren, zeker als de vrijheid van meningsuiting en het recht op redelijke bescherming van de privacy in het geding komen. De juiste maat was bijvoorbeeld volledig zoek toen Julian Assange door diverse politici werd uitgemaakt voor terrorist.


Wat er ook valt af te dingen op zijn nogal fundamentalistische denkbeelden, het is absurd hem te vergelijken met iemand die vliegtuigen opblaast of een krantenredactie wil uitmoorden.


Ook in juridisch opzicht lijkt er soms meer sprake van achtervolging dan van vervolging. Dit weekeinde werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de Twittergegevens heeft opgeëist van vijf mensen die betrokken zijn bij de activiteiten van WikiLeaks, onder wie Assange zelf.


De dagvaarding dateert van medio december en het in San Francisco gevestigde Twitter mocht er geen ruchtbaarheid aan geven.


Deze actie - die zich mogelijk ook uitstrekt tot Google en Facebook - is buiten proportie.


Vervolging op grond van het verspreiden van vertrouwelijke informatie vindt zelden plaats als het gaat om mensen die geen overheidsdienaar zijn. Ze heeft ook nog nooit succes gehad.


Slechts een van de vijf betrokkenen is in overheidsdienst. Drie van hen zijn geen Amerikanen. De gevraagde gegevens hebben betrekking op boodschappen die merendeels niet op Amerikaans grondgebied zijn verstuurd of ontvangen.


De regering-Obama heeft zich de afgelopen jaren meer dan eens opgeworpen als kampioen van het vrije informatieverkeer. Laat ze dan nu niet haar toevlucht nemen tot stappen die rieken naar Chinese of Russische manieren.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden