Slechte controle op radioactiviteit in schrootsector

Bijna 40 procent van de bedrijven in Nederland die oud metaal verwerken, beschikt niet over apparatuur om radioactiviteit te meten, terwijl dit wettelijk verplicht is....

Van onze medewerker René Didde

De afwezigheid van nucleaire detectiepoorten betekent dat werknemers in de schroothandel kunnen worden blootgesteld aan straling. Ook kan door het omsmelten van besmet ijzer veel radioactiviteit in het milieu vrijkomen.

Nederland heeft bijna vijfhonderd schrootverwerkende bedrijven. Volgens de Kernenergiewet moeten er 130, vanwege hun omvang, sinds het einde van 2002 detectiepoorten hebben aangebracht.

Van de bedrijven die wél meten blijkt 88 procent radioactief schroot niet of verkeerd te registreren, aldus het rapport. Maar liefst 69 procent van die bedrijven had geen medewerker die voldoende op de registratietaak was berekend.

'De naleving is daardoor te kwalificeren als slecht', schrijft de VROM-inspectie in het rapport Meten moet! De inspecteurs vinden dat de bedrijven de regels slecht kennen. Slechts één bedrijf voldoet aan alle verplichtingen, constateerde de inspectie bij de controle van 101 bedrijven.

Eind april van dit jaar werd het belang van goed meten duidelijk toen bij Jewometaal in Rotterdam, de grootste schroothandel, onderdelen van raketmotoren uit Irak werden aangetroffen.

Ook bevond zich radioactief materiaal in deze partij. De wapeninspecteurs van de VN en, volgens Jewometaal, ook AIVD en CIA, stonden direct op de stoep. Nederland is vanwege de Rotterdamse haven het belangrijkste schrootverwerkende land ter wereld.

De VROM-inspectie pakt de branche hard aan, strafrechtelijk of via het bestuursrecht. Albert Klingenberg, hoofd stoffen en producten bij de VROM-inspectie in Rotterdam: 'We kunnen dwangsommen opleggen. Hoe langer een bedrijf niet aan de verplichtingen voldoet, hoe hoger de boete. '

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden