Slechte cijfers maken totaal geen indruk

DSM leed voor het eerst in meer dan tien jaar een kwartaalverlies; TPG zelfs voor het eerst in de historie van het bedrijf....

Van onze verslaggever Nico Goebert

Daarmee presteerden beide fondsen zelfs bovengemiddeld, want de AEX-index, de meest belangrijke graadmeter van de Amsterdamse beurs, kwam niet verder dan een winst van 3,80 punten ofwel 1,2 procent op 320,23 punten.

De stijgende beurs was een opsteker na drie achtereenvolgende dagen van flinke verliezen vorige week. Toch kijken beleggers de kat nog even uit de boom. Later deze week volgt meer bedrijfsnieuws en komen er belangrijke macro-cijfers uit de VS. De omzet in Amsterdam lag maandag duidelijk beneden het gemiddelde.

Vooral de financiële waarden trokken de beurs omhoog. De financiële sector stond maandag in het middelpunt van de belangstelling door de enorme bankfusie in de VS waar Bank of America 47 miljard dollar in aandelen neertelt voor de regionale bank Fleet-Boston. ABN Amro en Aegon, beide met grote belangen in de VS, profiteerden van het nieuws. ABN Amro ging 2,1 procent vooruit op 17,24 euro en Aegon 1,8 procent op 10,76 euro.

De sterkste stijger op de beurs was opnieuw Getronics. Het automatiseringsconcern steeg 7,2 procent naar 1,93 euro. Branchegenoot LogicaGMC deed het ook goed met een koersstijging van 4,8 procent naar 3,96 euro. Het bedrijf meldde een order van het Britse minsterie van Defensie van 80 miljoen pond voor de ontwikkeling en ondersteuning van het managementsysteem van het Skynet5 satellietcommunicatiesysteem. In de slipstream van de andere automatiseerders steeg Ordina met 3,2 procent tot 8,97 euro.

Koninklijke Olie behoorde tot de schaarse fondsen die de dag met verlies afsloten. De koers van de olies zakte voor het eerste deze maand weer onder de grens van 38 euro. In twee weken tijd is er al 5 procent van de koers afgegaan en in vergelijking met begin september komt het verlies op bijna 10 procent. Ditmaal reageerde Koninklijke Olie op geruchten dat het oliekartel Opec zou overwegen de productie op te voeren omdat de prijs al ruim twee weken hoger ligt dan de Opec voor ogen had.

Tot de andere verliezers behoorden bekende hoofdpijnfondsen als Hagemeyer en Van der Moolen. De verliezen bleven zeer beperkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden