Slecht toezicht veroorzaakt honderdduizend doden in China

In het land van de grote getallen is ook het aantal ongelukken kolossaal. In 1998 hebben in China meer dan honderdduizend mensen het leven verloren bij verkeersongelukken, branden, bedrijfsongevallen en andere ongelukken....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

PEKING

In het Chinese wegverkeer stierven vorig jaar gemiddeld 189 mensen per dag. In totaal waren er ruim 300 duizend verkeersongelukken. Er vonden elfduizend treinongelukken plaats, die 7600 mensen het leven kostten. President Jiang Zemin en premier Zhu Rongji hebben opdracht gegeven om ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar, dat dit jaar op 16 februari valt, de verkeersveiligheid te verbeteren. In deze periode nemen tientallen miljoenen mensen de trein of de bus naar hun geboorteplaats.

Van januari tot november 1998 gebeurden er in China 879 scheepsongelukken, waarbij 635 personen het leven verloren of vermist raakten. In diezelfde periode stierven 12 duizend mensen bij ongelukken in fabrieken en mijnen. Over het hele jaar kwamen in 142 duizend branden 23 duizend mensen om.

Veel ongelukken waren gemakkelijk te vermijden geweest.

In de tienduizenden kleine mijnen wordt niet op veiligheid gelet. Zo blijkt een recente gasexplosie in een steenkoolmijn, waarbij 35 mensen het leven verloren, te zijn veroorzaakt door vonken van een lamp in een mijnschacht. Behoorlijke ventilatie en een deugdelijk systeem voor de ontdekking van gaslekken ontbraken.

Een belangrijke doodsoorzaak is de corruptie. Een groot deel van het geld voor een project komt vaak in de zakken terecht van plaatselijke functionarissen, aannemers en inspecteurs. Om het plan toch te kunnen realiseren, gebruikt men inferieur materiaal en onbekwame uitvoerders. Vandaar dat gebouwen en bruggen instorten, wegen inzakken, dijken doorbreken.

Premier Zhu Rongji heeft zelf geconstateerd dat vloedkeringen het begaven omdat ze niet van cement, maar van zand waren gebouwd.

Bij de bouw van de omstreden mega-stuwdam Drie Engten in de Yangtze, het lievelingsproject van Zhu's voorganger Li Peng, zijn al tientallen malafide praktijken ontdekt.

Overal is nu onderzoek gaande naar de kwaliteit van de openbare werken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden