Slecht nieuws voor Rutte: mogelijk tweede zetel in senaat 50Plus

DEN HAAG - Ouderenpartij 50Plus krijgt mogelijk een tweede zetel in de senaat. Zaterdag besprak de Onafhankelijke Senaats Fractie (OSF), de vereniging van provinciale politieke partijen in de Eerste Kamer, op een ledenvergadering in Amersfoort de noodzaak 50Plus aan een extra zetel te helpen.

Jan Nagel Beeld null
Jan Nagel

De OSF haalde woensdag bij de provinciale statenverkiezingen te weinig stemmen om na 23 mei, als de senaat getrapt wordt gekozen, opnieuw in de Eerste Kamer vertegenwoordigd te zijn. Maar de 0,64 zetel die wel werd behaald, is voor de overige partijen van grote waarde als straks de restzetels worden verdeeld. De kabinetscoalitie van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, wil in de senaat graag over een meerderheid beschikken, maar komt bij de huidige telling met 37 zetels 1 zetel te kort.

Principiële vraag
'De vraag die nu voorligt, is een principiële', zegt OSF-bestuurslid Emma Kraak. 'Hoe kan de regionale gedachte het best worden vertegenwoordigd in de Eerste Kamer? Het gaat om onze idealen, anders is het einde oefening voor de OSF.'

Kraak beaamt dat 50Plus-aanvoerder Jan Nagel met zijn Leefbaar-geschiedenis goede credits heeft voor de OSF. 'Ik constateer met u dat Nagel opkomt voor lokale en regionale belangen.' Nagel zegt dat hij 'serieus' geïnteresseerd is in deze optie. 'Wij hebben ruwweg eenderde zetel over en zij kwamen tot tweederde. Samen hebben we van de kiezers dus precies twee zetels gekregen. Dit is absoluut de moeite waard.'

Legale manier

Een eventuele deal tussen 50Plus en OSF is slecht nieuws voor Mark Rutte (VVD). De minister-president benadrukte vrijdag dat de regeringscoalitie alles doet om 'op legale manier' aan de benodigde 38 zetels te komen. Nagel zegt daaraan sowieso niet te willen meewerken.

Volgens rekenkundige Lars Janssen uit Houten is het onmogelijk dat de coalitie een meerderheid haalt bij een afspraak tussen 50Plus en OSF. 'Er is dan op de rechterflank eenvoudigweg te weinig over.' Sterker, als GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren hun resten aan de PvdA schenken, zou de PvdA een zetel stijgen en de PVV een zetel verliezen. Dan zakt de coalitie zelfs naar 36 zetels.

Als 50Plus de tweede zetel krijgt, wordt deze ingenomen door emeritus hoogleraar Kees de Lange uit Monnickendam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden