Slecht nieuws uit VS haalt Europa onderuit

STEMMING Vrijwel alle Europeze beurzen sloten dinsdag met een fors verlies. Tegenvallende winkelomzetten in de Verenigde Staten en een recordafschrijving bij Citibank bedierven de stemming....

AMSTERDAM Het enige AEX-fonds dat geen verlies leed, was Hagemeyer. Alle andere AEX-fondsen moesten inleveren. Het supermarktconcern Ahold en de handelaar in kantoorartikelen Corporate Express kregen de grootste koersdalingen voor de kiezen. Ahold sloot 5,6 procent lager, terwijl Corporate Express met 7,9 procent daalde. Ahold had last van de tegenvallende resultaten van het Britse detailhandelsconcern Tesco en de de teleurstellende detailhandelsverkopen in de VS.

LogicaCMG Bij de middelgrote fondsen was LogicaCMG een van de grote verliezers. Het automatiseringsbedrijf verloor 7,8 procent. Een andere grote verliezer was Aalberts Industries. Dit bedrijf moest bijna 8 procent inleveren.

ASMI ASMI, een toeleverancier aan de chipindustrie, was dinsdagochtend een opvallende stijger. Het bedrijf had een brief ontvangen van de activistische aandeelhouder Fursa, het voormalige Mellon. Volgens geruchten zou de aandeelhouder aandringen op splitsing van het bedrijf. ASMI wilde niets vertellen over de inhoud van de brief. De koersstijging hield geen stand. ASMI sloot met een verlies van 1,3 procent.

Océ De printerproducent Océ noteerde 6,6 procent lager. Dit was een terugslag na de koersexplosie van maandag. Toen steeg de printerfabrikant met ruim 21 procent op gunstige kwartaalcijfers.

STORK Bijna alle aandeelhouders van het industrieel concern Stork hebben hun stukken aangemeld voor het bod dat de Britse investeerder Candover op 17 december heeft uitgebracht. Dat hebben beide partijen dinsdag bekendgemaakt. Van het aandelenkapitaal heeft Candover, via het investeringsvehikel London Acquisition, inmiddels 98 procent in handen.

Candover laat uiterlijk 17 januari weten of de investeerder het bod van 48,40 per aandeel gestand doet. Eerder liet Candover weten bij aanmelding van 80 procent het bod gestand te kunnen doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden