Slecht nieuws had de man nog niet gekregen

Ruzie met ambtenaren vormde kennelijk de aanleiding voor de steekpartij bij de sociale dienst in Zeist. Maar de precieze aanleiding is nog duister....

Het is kwart over één ’s middags als een 21-jarige Zeistenaar met een mes op zak het pand aan Het Rond binnenstapt. Dat is het gebouw waarin sinds 1 april de sociale dienst, het CWI, en het UWV zijn samengevoegd. ‘Samengevoegd, om de dienstverlening naar onze klanten optimaal te maken’, zegt directeur Kees Mosselman.

De 21-jarige man, die volgens de politie een Nederlands en een Marokkaans paspoort heeft, vindt een en ander kennelijk niet optimaal.

Hij krijgt ruzie met ambtenaren, maar waarover is niet bekend. In elk geval is hij cliënt bij een van de drie instanties – welke was dinsdagavond nog niet duidelijk.

Volgens directeur Mosselman had de man niet met een werkconsulent gesproken, dus ‘slecht nieuws’ kan hij op die dag nog niet hebben gekregen.

Hij begint te zwaaien met zijn mes – ‘een fors mes’, volgens de politie – en steekt de bewaker neer. Deze had zijn post achter de balie verlaten, waarschijnlijk om de man te kalmeren.

Dan steekt hij een baliemedewerkster van achteren in haar hals. Een andere medewerkster krijgt een klap op haar hoofd, waarop de man schreeuwend het pand verlaat.

Hij rent in de richting van de Dorpsstraat en bedreigt nog een meisje. ‘Ik wist me los te trekken, belde 112 en kreeg te horen dat ik de man op veilige afstand moest volgen, omdat ik de enige was die wist hoe hij eruit zag’, zo zegt ze in het AD/Utrechts Nieuwsblad.

Dat doet ze, en snel wordt de man ingerekend. Het helpt dat hij is gevlucht in de richting van het politiebureau. Hij heeft het mes nog bij zich, maar verzet zich niet.

Directeur Mosselman van de sociale dienst is in de tussentijd ingelicht door zijn secretaresse – hij was even buiten het gebouw – en treft de portier en een baliemedewerkster aan, die vóór de balie, op de plek waar normaal de klanten zich melden, hevig bloeden. Er is al ambulancepersoneel, dat wordt bijgestaan door collega’s van de slachtoffers, die handen vasthouden. ‘Het viel me op dat iedereen zo rustig was’, zegt Mosselman.

De ongeveer 110 medewerkers van de drie diensten hadden zich in de tussentijd verzameld in de kantine, en werden door de directie geïnformeerd over wat er enkele minuten eerder in hun werkomgeving was gebeurd.

‘We hoorden ondertussen de helikopter van het traumateam landen in de buurt’, zegt Mosselman. ‘Toen werd iedereen de ernst meteen duidelijk.’

Volgens Mosselman voldoet het gebouw aan de jongste eisen van de Arbeidsinspectie. Bovendien hebben alle medewerkers een anti-agressietraining gehad, een standaardprocedure bij sociale diensten.

‘Het lijkt erop dat onze medewerkers door die trainingen situaties beter in de hand kunnen houden’, zegt Mosselman. ‘Tenminste: soms.’

De portier en de baliemedewerkster waren dinsdagmiddag aan de beterende hand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.