Slecht getimede liefde

Cary Fukunaga

Ze zwoegen zich elk op eigen wijze door hun troosteloze bestaan, de twee tieners uit Sin nombre. Mexicaan Caspar (oftewel Willy) is lid van een keiharde straatbende, die zijn wijk met tomeloze agressie verdedigt. Een indringer doodschieten en in reepjes aan de honden voeren, daar maalt niemand om. De jonge Sayra wil van Honduras naar Amerika zien te komen, en verenigt zich daartoe na lange tijd weer met haar vader; samen beginnen ze aan een lange, levensgevaarlijke reis naar het beloofde land - met honderden andere immigranten gekluisterd op het dak van een goederentrein. Door een tragische loop van omstandigheden belandt ook Caspar op die trein, terwijl zijn bende achter hem aan zit; een slechter moment had er voor Sayra niet kunnen zijn, om de liefde van haar leven te vinden.

De Amerikaanse regisseur Cary Fukunaga (Jane Eyre) maakte met het even spannende als aangrijpende immigrantendrama Sin nombre een droomdebuut. Alles klopt aan de film, van het meesterlijke camerawerk en de sterke muziekscore tot de goed doorbloede vertolkingen van hoofdrolspelers Paulina Gaytan en Edgar M. Flores. Sommige beelden blijven nog lang nagalmen: niet alleen het uit niets oplaaiende, zeer expliciete geweld, maar ook de migranten die vanuit de rijdende trein naar takken grijpen zodat ze een vuurtje kunnen stoken, of door schoolkinderen met stenen worden bekogeld. Het met prijzen overladen Sin nombre is een film die je van begin tot einde in de houdgreep klemt.

Sin nombre (Cary Fukunaga, 2009)

WDR, 23.15-0.45 uur.

Idiocracy

(Mike Judge, 2006) Mike Judge noemt het uitgangspunt voor Idiocracy'een van zijn meest commerciële filmideëen', maar maakte uiteindelijk een film die toch niet aan de verwachtingen van zijn geldschieters voldeed. Zeven jaar na de messcherpe kantoorkomedie Office Space verhaalt Judge hoe soldaat Joe (Luke Wilson) meedoet aan een gestoord militair experiment: hij laat zich inslapen maar wordt - foutje - pas na vijfhonderd jaar weer wakker. In het jaar 2505 is de president een voormalig worstelaar en wordt de ooit nogal simpele Joe in no time uitgeroepen tot 's werelds slimste persoon. Judge is met Idiocracy minder scherp dan hij ooit was, maar zijn volstrekt onorthodoxe toekomstbeeld blijft de volledige speelduur een constante bron voor grappenmakerij.

RTL 7, 20.30-22.10 uur.

I Love You, Man

(John Hamburg, 2009) Komedie die deel uitmaakte van een golfje in Hollywood: 'bromance', oftewel de innige maar niet-seksuele liefde tussen heteroseksuele mannen. I Love You, Man volgt het stramien van de romantische komedie, waarbij het object van begeerte nu eens geen vrouw is, maar een platonische vriend. Naast veel flauwe poep- en kotshumor levert dat ook geestige dialogen op, die wel zijn toevertrouwd aan Paul Rudd en Jason Segel, eerder samen te zien in Forgetting Sarah Marshall.

Veronica, 20.30-22.35 uur.

Evolution

(Ivan Reitman, 2001) Komedie vol overbekende Reitman-thema's: er duiken vreemde wezens op (Ghostbusters), twee malle snuiters (Twins) gaan erachteraan en zetten daarbij keer op keer autoriteiten te kakken (Stripes). Dit alles levert een leuk gespeeld curieus rommeltje op, waarin David Duchovny, Julianne Moore en Dan Aykroyd de handen ineen slaan om de wereld te redden. RTL 7, 22.10-0.10 uur. Kevin Toma

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden