Slappe parodie haalt talkshow niet onderuit

'Nou ja, ik kan van heel veel dingen genieten', zegt actrice Maureen Teeuwen, terwijl achter haar rug haar eigen gezicht op het videoscherm droef naar buiten kijkt....

Die videobeelden zeggen meer dan de teksten die zij de gastvrouw toevertrouwt in deze nagespeelde talkshow. Want dat is Tourist, de nieuwe voorstelling van mugmetdegoudentand. De teksten zijn letterlijk afkomstig uit talkshows: wat Teeuwens zegt werd eerder uitgesproken door Goede Tijden-acteur Wik Jongsma.

Dat de videobeelden het winnen van wat er op het toneel gebeurt, is niet verwonderlijk. Regisseur Michiel van Erp (die faam verwierf met tv-series als Lang leve. . . waarin hij doodgewone mensen portretteerde) zegt gefascineerd te zijn door talkshows waarin je van de gasten eigenlijk niets te weten komt in gesprekjes die alleen maar moeten amuseren.

Om ons daarvan te doordringen laat hij op het toneel zo'n talkshow zien. En jawel, we kijken naar de plastic glimlach van de gastvrouw (Marisa van Eyle) die opleeft als ze in beeld is. Naar de onhandige pauzes waarin eigenlijk niets gebeurt. En naar de manier waarop de gasten, een cabaretier en een actrice, zich opdraaien als de camera loopt.

Het is best vermakelijk om te zien hoe de actrice zich belangrijker voordoet dan ze is en op een klassiek vette manier een tekst uit Macbeth declameert. Natuurlijk vecht ze zich uit boven een akelige ziekte en prijst ze zichzelf gelukkig dat ze werk heeft en 'kan genieten van kleine dingen'.

Het is best vermakelijk om Juda Goslinga een lied te zien zingen, Even niet vandaag, dat een hit zou kunnen worden. En hem te zien worstelen met de aanwijzingen van de actrice die moeten zorgen dat de grappen die hij vertelt aankomen bij het publiek.

Het is best vermakelijk om Marisa van Eyle een verleidelijke gastvrouw te zien spelen die tussen de gesprekjes plichtsgetrouw de uitjes staat te snijden omdat haar talkshow nou eenmaal ook een kookprogramma is.

Maar haalt deze slappe parodie het fenomeen talkshow onderuit? Wat de makers te beweren hebben is verre van spits, en overbekend. De voorstelling zelf lijdt aan de oppervlakkigheid die de regisseur juist aan de kaak wil stellen.

Ooit was dit een trendsettende groep met een heel eigen stijl, die ze doorzetten in Hertenkamp, de tv-serie waarin ze de meligheid zover doortrokken dat alle heersende trends te kijk werden gezet. In hun toneelwerk is die stijl inmiddels verworden tot flauw amusement dat niet uitstijgt boven wat we dagelijks op de televisie zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden