Slappe lul

Wat weten we allemaal van Anthony Weiner? We weten hoe kleine Anthony eruitziet in onderbroek. We weten hoe kleine Anthony eruitziet zonder onderbroek. We weten sinds 2011 hoe grappig grote Anthony zijn mond in een schuldbewuste breedbekkikkerstand kan trekken als hij tijdens persconferenties bezweert dat hij nooit meer foto's van zijn stoere strijdmakkertje aan 22-jarige meisjes zal sturen - zelf is Anthony 48. We weten sinds vorige week hoe prachtig hij zijn mond in een nóg schuldbewustere breedbekkikkerstand kan trekken als hij moet toegeven dat hij sindsdien helaas toch nog wat foto's van zijn vrolijke vriendje aan jonge meisjes heeft gestuurd.


Dat weten we van Anthony Weiner.


En, o ja: hij wil burgemeester van New York worden.


Wat Anthony Weiner (spreek uit: Wiener, oftewel 'knakworst') precies met New York wil, is tot dusver tamelijk onderbelicht gebleven. Veel interessanter vinden journalisten zijn carrière als lustobject, die begon op 27 mei 2011 toen hij nog Congreslid was en een foto van zijn erectie in onderbroek op Twitter zette. De foto was bedoeld voor 1 meisje, maar kwam terecht bij 70 duizend volgers. Weiner hing vage verhalen op over een 'gehackt account' die door niemand werden geloofd, en moest uiteindelijk aftreden. Hij kwam terug als kandidaat voor het burgemeesterschap van New York en deed het geweldig in de peilingen. Tot vorige week dus.


Gisteren bracht The New York Times het nieuws dat Anthony Weiners campagneleider Danny Kedem (31) per direct opstapt. Volgens twee naaste medewerkers zag Kedem vanwege alle commotie geen heil meer in de verdere begeleiding van Anthony Weiner op weg naar de verkiezingen voor het burgemeesterschap van New York, komend najaar.


Kedem stopt op het moment dat het leuk begint te worden; een creatief type was natuurlijk handenwrijvend aan de slag gegaan om het thema 'onderbroekenlol' een nieuwe impuls te geven. Hij had Calvin Klein kunnen aantrekken als sponsor en zijn baas elke ochtend in een nieuw outfitje een olijke ODOL-groet kunnen laten brengen: good morning New York! Hij had kunnen uitleggen dat van alle diersoorten op aarde de menselijke man inderdaad de meest sneue is, zeker als hij de vijftig nadert, maar dat je hem zijn eigenaardigheden niet te zeer moet aanrekenen omdat het vooral een kwestie van testosteron is. Daarvan hebben sommige mannen nu eenmaal te veel, vooral mannen aan de top; anders waren ze namelijk niet aan de top gekomen.


Hij had de betweterige journalisten uit binnen- en buitenland met hun benepen morele oordeeltjes een stukje kunnen voorlezen uit How to Think More about Sex van de onvolprezen Britse schrijver/filosoof Alain de Botton, die benepen morele oordeeltjes hekelt omdat seks iets is waar nu eenmaal iedereen onder lijdt: 'We zouden zoveel beter af zijn zonder geslachtsdrift, want gedurende het grootste deel van ons leven komen we er alleen maar door in de ellende en de problemen.' En last but not least had hij kunnen vertellen dat het er uiteindelijk niet zo enorm veel toe doet wat Weiner precies op internet uitspookt, zolang hij maar briljante ideeën heeft voor New York. En dan had hij kunnen vertellen welke ideeën dat waren.


Maar ja. Slappe lul.


Sheila Sitalsing en Bert Wagendorp zijn op vakantie. Deze week worden ze vervangen door Wilma de Rek en Max Pam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden