Slapend Rotterdam voor miljoenen opgelicht

Zij waren grote oplichters, maar wij waren grote sukkels - dat is het gevoel op het Rotterdamse stadhuis nu is uitgekomen dat de stad zich voor miljoenen euro's heeft laten oplichten. Göksel K., uitbater van een popcentrum, betaalde jarenlang geen cent huur terwijl zijn vader betaald kreeg voor niet-uitgevoerde werkzaamheden.

Bart Dirks
The Waterfront Rotterdam Beeld anp
The Waterfront RotterdamBeeld anp

'Ik ben me kapot geschrokken. Er is een heleboel misgegaan', zei verantwoordelijk wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) woensdag in de gemeenteraad. 'Er zijn grove fouten gemaakt, er hadden allerlei alarmbellen moeten afgaan, maar dat gebeurde niet.'

Het betreft het pand Boompjeskade 10-14, onder de oprit naar de Willemsbrug. Tot 2009 zat daar het poppodium Waterfront, met twee concertzalen, studio- en oefenruimtes en een kantoor. Toen Waterfront vertrok, ging de gemeente in zee met partyorganisator Göksel K. (33). Hij trok er in juni 2010 in, maar vanaf februari 2011 stopte hij met het overmaken van de huur. K. beweerde dat het complex niet te exploiteren was vanwege achterstallig onderhoud en noodzakelijke verbouwingen. Eind 2012 sloten gemeente en huurder een 'vaststellingsovereenkomst': de gemeente zou het pand gebruiksklaar maken, daarna zouden de huurpenningen weer worden betaald.

'Het bijzondere was dat de huurder vervolgens zélf een aannemer aan het werk mocht zetten. Dat bleek zijn vader te zijn', aldus wethouder Schneider. Die vader begon de ene na de andere rekening te sturen. Waar Rotterdam dacht voor ongeveer 3,5 ton het pand weer op orde te hebben, werd er voor 8,8 miljoen euro (inclusief btw) gefactureerd.

'Dubbel op facturen'

De gemeente heeft daarvan bijna 7,8 miljoen euro uitbetaald. Eind 2015, toen de zaak intern aan het rollen kwam bij de afdeling Vastgoed van de Dienst Stadsontwikkeling, zijn zeven openstaande rekeningen van ongeveer 1 miljoen euro bevroren. 'Veel werk staat bovendien dubbel op de facturen en een rekening is zelfs twee keer ingediend met een andere datum erop.'

De strop staat nog los van 'enkele tonnen' aan gemiste huurinkomsten, want er is nog steeds geen huur betaald. En ofschoon het pand zogenaamd niet geschikt was voor exploitatie, heeft Göksel K. er jarenlang feesten en concerten georganiseerd.

'Ik ben laaiend op mijn eigen organisatie', zegt wethouder Schneider, die extern onderzoek heeft gelast naar de afdeling Vastgoed. Tegen de huurder en zijn vader is aangifte gedaan. De gemeente wil de verbouwingskosten terug en de huur alsnog innen. Er zijn geen aanwijzingen dat er op het stadhuis opzet in het spel was.

null Beeld anp
Beeld anp

Ongelofelijk

'Ongelofelijk', zegt SP-raadslid Leo de Kleijn. 'Dat pand is in feite een grote hal onder de Willemsbrug, niks monumentaals ofzo. Voor dat geld moet het toch met goud behangen zijn.' Volgens De Kleijn waarschuwde het bestuur van poppodium Waterfront in 2010 al de gemeente dat K. onbetrouwbaar was.

'Hij had hun oude apparatuur overgenomen en er nooit voor betaald.' Een reeks externe rapporten en interne maatregelen moeten bij de gemeente orde op zaken stellen. Wat SP'er De Kleijn betreft is de positie van wethouder Schneider 'ook onderdeel van het verhaal.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden