Slapen op gekookt, gespoeld en verbrand paardenhaar

Scandinaviërs is niets te dol om de aarzelende klant over de streep te trekken. 'Hebben jullie de video al gezien', vraagt de verkoopster van Oost Slaapcomfort in Amsterdam....

Video's, dikke boekwerken en het predikaat Kunglig Hofleverantor, toegekend in 1952 door Gustaaf VI van Zweden - we hebben hier duidelijk te maken met een koninklijk bed. De grondslag voor dit luxe-artikel werd al in 1852 gelegd 'nog voor de gloeilamp, telefoon en de auto werden uitgevonden', merkt Hästens-directeur Jan Ryde op in de brochure. En de bedden worden nog steeds gemaakt zoals Ryde's bedovergrootvader 150 jaar geleden bedacht.

Voor Hästens betekent dat bedden bouwen met louter natuurlijke materialen, waaronder linnen, katoen, grenen-, vuren- en berkenhout. Alles met milieukenmerk . Maar het grootste geheim schuilt in het gebruik van echt paardenhaar in de matrassen.

Paardenhaar is al miljoenen jaren - claimt de brochure - het ideale vulmateriaal voor matrassen. Luchtig, veerkrachtig en voorzien van een 'listig' ventilatiesysteem. Elke haar is hol van binnen en werkt als een klein buisje dat dankzij de capillaire werking vocht opzuigt en wegvoert.

De brochure: 'Een streng paardenhaar die met water wordt natgemaakt, is na enkele keren schudden al weer bijna droog. Het paard heeft als het ware een airco om zichzelf tijdens de zomer mee droog te zwiepen.' Dat Hästens paardenhaar gebruikt, is niet verwonderlijk: oprichter Pehr Adolf Johanson was zadelmaker.

Het haar van manen en staarten wordt eerst gekookt, gespoeld, gesponnen en gedesinfecteerd. Daarna wordt het onder hoge druk licht verbrand. Het resultaat is een soort wilde bos schaamhaar, die in de matrassen verdwijnt. Dat gebeurt pas nadat het in gepermanente toestand drie maanden in opslag heeft gelegen.

De kopers draaien rond de Hästens Sheraton, een bed van drie lagen dat in 1980 door de gelijknamige hotelketen werd uitverkozen. Hij ligt lekker, ook na langdurig proefliggen. De onderste laag is een boxspring met 'unieke warmveredelde' 13 centimeter hoge spiraalveren. Daar bovenop rust de matras met achtslags 15 centimeter hoge pocketveren en paardenhaar in een van de bovenste lagen. Een paardenharen dekmatras maakt het geheel af.

Hästens biedt ook eenvoudiger bedden, die uit twee delen bestaan, en een verstelbare versie, inclusief massagemotor en afstandsbediening. Op de constructie geeft de fabrikant 25 jaar garantie. 'Het kost wel wat', verklaart de verkoopster bij Slaapcomfort Oost, 'maar je koopt een Hästens dan ook voor dertig jaar.' Alleen het dekmatras moet over tien jaar worden vervangen.

Fashion victims die luxueus willen pitten, hebben pech. Elke Hästens is bekleed in een ruitenmotief, standaard in schreeuwerig blauw-wit. Daardoor vloekt het Zweedse bed al snel in een modern Hollands interieur. Er zijn andere kleuren mogelijk en een streepjesmotief, maar daarmee zijn de mogelijkheden uitgeput. Sommige dingen zijn de Scandinaviërs kennelijk wel te dol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden