Slapeloze nachten

Een kennis zegt Somberman telefonisch de vriendschap op. Hij doet dat in bittere verwoordingen. 'Ik heb mijn buik vol van je gedrag. Altijd in de contramine. Nooit eens een aardig woord. Je conversatie bestaat uit verwensingen. Laatst heb je me nog je huis uit gevloekt. Dat was de druppel die de roestige emmer deed overlopen. Ik wil je nooit meer zien.'

Remco Campert
De vriend van Somberman reageert aangeslagen. Beeld thinkstock
De vriend van Somberman reageert aangeslagen.Beeld thinkstock

Pats. Hoorn op de haak.

Somberman hoort het tevreden aan. Dat zouden meer kennissen moeten doen. Tot zijn ergernis hebben de meesten nog altijd contact met hem, tegen beter weten in. Domoren zijn het, tuig van de richel, vee van Laban. Misschien moet hij zelf een einde aan die vriendschappen maken, al heeft hij liever dat zij het doen. Dat doet meer tot voldoening stemmende pijn. Wat zou zijn leven zonder pijn nog waard zijn?

Hij belt een andere kennis op. 'Wat zou je ervan zeggen als ik de vriendschap opzei?' 'Waarom, Somberman?', vraagt de kennis. 'Heb ik je iets misdaan?' 'Denk daarover maar eens goed na', zegt Somberman, in de plezierige zekerheid dat hij de kennis nu een slapeloze nacht heeft bezorgd, met veel woelen en gepieker.

Zo gaat hij al zijn kennissen af met zijn opzeggingen. Het merendeel reageert geschrokken. Eén ervan is tegendraads. 'Ik wou juist jou de vriendschap opzeggen', zegt hij. Dit is Sombermans eer te na. Hij bidt en smeekt de kennis dat niet te doen, maar die geeft geen krimp. Nu heeft Somberman een slapeloze nacht. Het kon niet beter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden