Slak van Mac

Iedereen kan koken, was het motto van Mac van Dinther. Om dat te toetsen at hij elke week bij een lezer thuis. In de laatste aflevering kookt Mac van Dinther (53) zelf, thuis in Arnhem.

Beeld Foto Els Zweerink

Op zijn werkkamer hangt een ingelijst krantenartikel. 'Anarchist schuift op naar het centrum van de macht.' Met die anarchist werd hij bedoeld, grijnst Mac van Dinther. Geintje van collega's van de krant, die de pagina voor hem maakten toen hij chef nieuwsdienst werd.

Chef nieuwsdienst is hij al jaren niet meer. Nu eet hij voor zijn vak. En hij schrijft erover. Waar een derde ster is uitgedeeld, welke tomaten er in de soep van Unilever gaan en, vooral de laatste jaren, waarom we anders moeten gaan eten: minder vlees, meer biologisch.

'Gek, ik ben gewoon zenuwachtig', zegt Mac terwijl hij een krop sla wast. Hij kookt vandaag uit zijn eigen boek, Ons eten, waarvoor hij de recepten zelf bedacht. Vooraf sla met slakken, dan gestoofde varkenswangen, vlaflip toe. Meestal was het andersom: dan waren de thuiskoks zenuwachtig bij wie Mac aan tafel schoof. Zo'n tachtig heeft hij er bezocht. Van Hoensbroek tot Twisk en van Enschede - 'zúlke sigaren kreeg ik daar' - tot 'een snertgehucht in Zeeland', overal at hij mee. En overal noteerde hij het levensverhaal.

Nu is het mooi geweest. Voor de laatste aflevering trekt Mac een fles champagne open. De keuken van zijn nieuwbouwhuis in Arnhem is niks bijzonders, maar het fornuis is zijn trots: een Viking Professional. Die staat hij elke zondag met liefde te poetsen, wanneer zijn vrouw Annie in de tuin werkt. 'Ongelooflijk hoeveel tijd je kunt steken in zo'n klein lapje grond. Ze kent er elke slak.' Voor de goede orde: de slakken voor het voorgerecht komen uit blik. Mac verwarmt ze in roomboter, bakt knoflook en blokjes casinobrood in olie. Dat gaat zo allemaal op de sla. Annie eet niet mee, zij is naar tai chi. Haar boeken staan boven in de boekenkast: Chinese kruiden, De spirituele geneeskracht van planten. Eronder planken vol kookboeken van Mac.

Twee vragen kreeg hij steevast van elke thuiskok. Hoe hij zo slank blijft. 'Ze verwachten een soort Johannes van Dam.' En hoe hij in dit vak is terechtgekomen. 'Toeval.' Het balletje is raar gerold: de recensent die nu in alle sterrententen eet, was in de jaren tachtig fulltime antimilitarist in Nijmegen. Hij voerde actie tegen de kruisraketten, bestormde met maten de V&D om al het oorlogsspeelgoed in de fik te steken. Demonstreerde op wapenbeurzen in België: 'Dan kochten we slechte tweedehandspakken, liepen naar binnen en rolden daar spandoeken uit met 'Wapenhandel = moord' erop. Werd je in de cel gegooid. Nooit je naam zeggen, natuurlijk.'

Mac klopt een dressing van olie en azijn. 'De beste tijd van mijn leven.'
De salade komt op de keukentafel. Best lekker, slakken. De varkenswangetjes daarna zijn geweldig. Eigenlijk, zegt Mac, wil hij vegetariër worden. Niet handig met deze baan. Maar we moeten wel, allemaal. Vanochtend nog heeft hij een schrijfster geïnterviewd die op onderzoek is gegaan in de vleesindustrie. Schrikbarend. Volgende week komt het stuk in de krant. Het is de geheime agenda achter zijn luxebaan: die activist is hij nog steeds. 'Ik hoop het wel, ja.'

Kook-cv van Mac van Dinther
Kookt: Vrijdag, zaterdag, zondag. 'Maandag tai chi, dinsdag, woensdag en donderdag eet ik buiten de deur voor de krant.'
Doet boodschappen bij: De kaasboer, de slager, de natuurvoedingswinkel. 'Bij Albert Heijn koop ik crackers en wijn.'
Geeft per week uit aan eten: 'Als het om eten gaat, let ik niet op geld.'
Altijd in huis: Ansjovis, kappertjes, tomatenpuree.
Nooit op tafel: Plofkip, margarine.

Sla met slakken
(voor 4 personen)
1 krop sla
1 blikje wijngaardslakken,
verwarmd in 50 g boter met een theelepel citroensap en 1 eetlepel gesnipperde peterselie
Croutons van twee sneden casinobrood
4 teentjes knoflook, in schijfjes, gebakken
Een dressing van mosterd, olie en azijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden