Slagvaardigheid ETA is nog altijd groot

Een belangrijke terrorist vond maandag de dood. Een dag later al sloeg de ETA terug met twee aanslagen en lijkt gewelddadig als altijd....

Van onze correspondent Cees Zoon

Het zomeroffensief van de Baskische terroristische groepering ETA gaat onverminderd voort. Dinsdagmiddag kwam een ondernemer in Baskenland om het leven toen een autobom voor zijn fabriek explodeerde. In de voor avond raakten elf mensen gewond door een autobom in Madrid. De aanslagen vond plaats binnen een etmaal nadat vier terroristen de dood vonden doordat de auto waarin zij 25 kilo explosieven vervoerden, ontplofte.

Het laatste slachtoffer van de ETA-terreur is Jose Maria Korta, eigenaar van een fabriek voor auto-onderdelen en voorzitter van de organisatie van werkgevers in de provincie Guipuzcoa. Hij werd vermoord voor de deur van zijn bedrijf op een industrieterrein in Zumaia, nabij San Sebastian.

De aanslag maakt deel uit van de campagne van de ETA voor het innen van de zogenoemde revolutionaire belasting. Voor de terroristische organisatie is het chanteren van Baskische zakenmensen de belangrijkste bron van inkomsten. Indien zij niet bereid zijn forse bedragen aan de ETA over te dragen, belanden zij op de lijst van potentiële doelwitten. Bij eerdere aanslagen vorige maand bleven twee andere ondernemers ongedeerd. Korta heeft zijn collega's herhaaldelijk opgeroepen niet toe te geven aan de chantage.

Kort na zes uur gisteren ontplofte een autobom in het noorden van Madrid, in de buurt van de Nederlandse ambassade. Daarbij vielen elf gewonden.

De aanslagen tonen wederom aan dat de ETA over een grote slagvaardigheid beschikt. Maandagavond kwamen vier ETA-leden om het leven in Bilbao toen hun auto in de lucht vloog. De lichamen waren zo verminkt dat de politie de grootste moeite had de slachtoffers te identificeren. Op grond van de vondst van een vals identiteitsbewijs met een foto concludeerde de politie dat een van de inzittenden Francisco Rementeria was, een van de meest gezochte terroristen van Spanje.

De rijdende autobom was volgens de autoriteiten niet klaar voor gebruik bij een nieuwe aanslag. Bij het in stelling brengen van autobommen zet de ETA zelden meer dan twee terroristen in.

Arnaldo Otegi, de leider van de politieke tak van de ETA Euskal Herritarrok (EH), noemde de omgekomen terroristen 'patriotten die voor hun vaderland hebben gestreden' en verklaarde dat Spanje en Frankrijk de oorzaak van het geweld zijn omdat 'zij de voorkeur geven aan oorlog'. Hij riep zijn aanhangers op donderdag aan 'een dag van strijd' deel te nemen. Dergelijke strijddagen mondden doorgaans uit in een golf van straatgeweld.

Dezelfde oproep kwam van Gestores pro Amnistia, een groepering die de vrijlating van veroordeelde ETA-gevangenen nastreeft. Zij vroeg om een 'massale mobilisatie om de dood van onze kameraden aan te klagen'. Voor de dood van ETA-terroristen, 'soldaten die in actie zijn gesneuveld', wordt standaard de Spaanse overheid verantwoordelijk gesteld. Nu zal ongetwijfeld herinnerd worden aan de woorden van premier Aznar die vorige week dreigde dat de terroristen alle reden hebben zich ernstige zorgen te maken en dat zij snel zullen merken wat hij daarmee bedoelde.

Dinsdag trokken ETA-aanhangers door San Sebastian, zwaaiend met Baskische vlaggen. Zij riepen pro-ETA-leuzen en beloofden nieuwe aanslagen: 'Maria San Gil, je gaat er aan.' San Gil is de provinciale voorzitster van de Partido Popular van Aznar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden