Slagvaardig zakenman kocht grote vis aan

Postuum..

Amsterdam De voormalig bestuursvoorzitter van Wolters Kluwer, Cor Brakel, is afgelopen week op 72-jarige leeftijd in Zwitserland overleden. Bedrijfseconoom Brakel leidde de uitgeverij in de tweede helft van de jaren negentig. Hij was ook enige jaren commissaris bij PCM, uitgever van onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Brakel, die eerder bij Shell en Elsevier had gewerkt, werd in 1995 bestuursvoorzitter van Wolters Kluwer. Daarvoor was de Rotterdammer daar financieel directeur. De uitgever van fiscale en juridische vakliteratuur stond tot die tijd bekend als succesvol kralenrijger. Meindert Ververs, de voorganger van Brakel, deed steeds kleine acquisities van gespecialiseerde uitgevers.

Een half jaar na zijn aantreden kon Brakel de aankoop van een grote vis bekendmaken. Wolters Kluwer kocht de Amerikaanse uitgever CCH voor ruim 3 miljard gulden (1,36 miljard euro). Hierdoor werd Wolters Kluwer eenderde groter. Het was dat jaar de grootste overname door een Nederlandse onderneming.

In oktober 1997 maakten Reed Elsevier en Wolters Kluwer bekend dat ze zouden gaan fuseren. Deze megafusie zou een wereldmarktleider voor wetenschappelijke en professionele informatie opleveren met ruim veertigduizend werknemers. Brakel was de beoogde hoogste man van de combinatie.

Vijf maanden later ketste de fusie af. Brakel verweet eurocommissaris Karel van Miert (mededinging) te zware eisen te stellen. De werkelijke reden bleek verzet van aandeelhouders die niet geloofden in de nieuwe combinatie en groeiende twijfel bij de beide concerns.

Fusie- en overnameadviseur Grimbert Rost van Tonningen noemt Brakel op zijn website vitaal, humoristisch, intelligent en slagvaardig. ‘Hij was een goed zakenman, zeer belezen, met grote internationale ervaring.’

De zelfverzekerde houding van Brakel viel niet bij iedereen in goede aarde. Zo weigerde hij in 1999 journalisten de toegang bij de aandeelhoudersvergadering van Wolters Kluwer. Brakel vond dat ze te veel fouten maakten. Brakel kon weinig met de kritiek dat hij arrogant was. ‘Ik ben niet arrogant, maar dat denkt misschien wel iedereen van zichzelf’, zei Brakel in een interview. ‘Ik ben duidelijk.’

Tot zijn dood was Brakel nog president-commissaris bij twee beursgenoteerde bedrijven: Aalberts Industries en uitzendorganisatie USG People.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden