'Slager van Addis Abeba' van massamoord beschuldigd

De Ethiopische dictator Mengistu Haile Mariam en zeventig leden van zijn verdreven regime zijn deze week beschuldigd van massamoord en misdaden tegen de menselijkheid....

AP; REUTER

AP, Reuter

ADDIS ABEBA

De groep van 71 wordt moord op 1823 Ethiopiërs ten laste gelegd, onder wie keizer Haile Selassi. Daarnaast gaat het om marteling van 99 personen en het laten verdwijnen van 194 anderen. De verdachten kunnen de doodstraf krijgen .

'We hebben bewijsmateriaal over de martelkamers waar onschuldige mensen werden geslagen, gecastreerd, blind gemaakt, en waar hun lichamen uiteen werden gereten in het bijzijn en met deelname van de beschuldigden', zei hoofdaanklager Girma Wakjira donderdag in de rechtszaal van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Hij noemde de martelkamer 'Bermuda', naar de Bermuda Driehoek, omdat niemand er ooit uit terugkeerde.

De rechtszaak tegen de ex-dictator en de zeventig anderen begon in 1994 en is op verzoek van de aanklagers al vier keer uitgesteld omdat zij meer tijd nodig hadden voor de voorbereidingen. Ze zeggen nu dank zij Argentijnse, Zweedse, Amerikaanse, Britse en Nederlandse hulp te beschikken over tape- en videomateriaal van bomaanslagen en martelingen en over tienduizenden pagina's ander bewijsmateriaal.

Van de 71 verdachten waren er donderdag slechts 46 in de rechtszaal aanwezig. Twee verschenen in pyjama omdat ze in het ziekenhuis liggen. Een werd niet goed en moest naar buiten worden gedragen. Eerder zijn twee andere verdachten in de gevangenis overleden. De overigen, onder wie Mengistu zelf, ontvluchtte Ethiopië in 1991 toen bleek dat ze kansloos waren tegen de oprukkende guerrillagroepen.

Mengistu kreeg daarna politiek asiel in Zimbabwe. Hij leidt er volgens ingewijden een luxe leven en heeft inmiddels een eigen homepage op het Internet. Zimbabwe weigert Mengistu uit te leveren ondanks een Ethiopisch verzoek. President Mugabe heeft gezegd dat hij daartoe alleen overgaat als blijkt dat Mengistu Zimbabwe als basis gebruikt voor politieke activiteiten.

De dictator in ballingschap vertelde onlangs de Britse omroep BBC dat hij bij alles wat hij had gedaan alleen het goede met Ethiopië voor had.

Mengistu's politieke loopbaan begon in 1974 toen hij samen met een aantal officieren keizer Haile Selassie afzette. Drie jaar later werd hij president van Ethiopië en begon hij een bloedige campagne die de bijnaam 'rode terreur' kreeg. Daarbij werden tienduizenden politieke tegenstanders uit de weg geruimd. Mengistu kreeg de bijnaam 'Slager van Addis Abeba'.

Aanklager Girma zei donderdag dat hij kon bewijzen dat een speciale Hoge Raad van Addis Abeba, die grotendeels bestond uit de zeventig beschuldigden, de drijvende kracht was achter deze 'marxistische junta die menselijk bloed als brandstof gebruikte'.

Girma zal zijn zaak beginnen met de moord op zestig topfunctionarissen van keizer Haile Selassie, waaronder premiers, generaals, aristocraten en kerkelijk leiders. Zij zijn door een vuurpeleton om het leven gebracht. Hun lichamen werden in een massagraf gedumpt.

Volgens Girma nam een aantal verdachten persoonlijk deel aan de executie. Zij gebruikten 339 kogels om een oude man te doden die zich vrijwillig had overgegeven omdat hij dacht een rechtvaardig proces te krijgen.

Volgende week zullen waarschijnlijk de eerste getuigen voor de rechtbank verschijnen. Rechter Dessalegn Alemu Kibret zei donderdag dat journalisten hun verklaringen niet woordelijk mogen reproduceren. Na het eindeloze uitstellen zal de rechtszaak - ooit bestempeld als het 'Neurenberg van Afrika' - hierdoor verder in kracht afnemen, menen waarnemers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden