Slager begint te hamsteren bij grossier

Slagers zijn woensdag begonnen met het hamsteren van vlees. Veel slagers hebben grote hoeveelheden vlees ingekocht bij grossiers, aldus het Bedrijfschap Slagersbedrijf....

Van onze verslaggevers

Het bedrijfschap heeft geen harde cijfers, maar vindt het 'logisch' dat slagers extra vlees inkopen nu het nog kan. 'Als je weet dat de slachterijen straks zonder vlees zitten en je wilt toch zo lang mogelijk verkopen, dan probeer je nu zoveel mogelijk in te slaan.'

De supermarkten hebben tot en met komend weekeinde genoeg vlees in de schappen. Als het vervoersverbod van kracht blijft, wordt varkensvlees, dat vooral uit Nederland komt, het eerste schaars. Er kan nog wel vlees uit het buitenland worden ingevoerd. Meer dan de helft van het rundvlees komt uit het buitenland.

De 130 slachterijen in Nederland zijn woensdag stil komen te liggen. Bij de bedrijven werken in totaal vijftienduizend slachters, uitbeners en uitsnijders. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) vreest dat slachterijen in gevaar komen door verlenging van het vervoersverbod.

'Eerst was er sprake van een verbod van twee dagen, nu wordt het een week. De bedrijven hebben toch al niet veel financiële ruimte.' De slachterijen, boeren en vervoerders lijden door het verbod dagelijks miljoenen guldens verlies. Er wordt gevreesd voor faillissementen.

FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond bepleiten compensatie voor mensen die hun baan tijdelijk kwijtraken. Minister Brinkhorst vindt het nog te vroeg om daarover te praten. Volgens hem valt het huidige vervoersverbod onder het ondernemersrisico.

Deskundigen verwachten dat de schade nu veel kleiner zal zijn dan bij de varkenspest, omdat er tijdig maatregelen zijn genomen. De schade door de varkenspest bedroeg drie miljard gulden.

Het Productschap voor Vee en Vlees en de COV willen een verbod op import van vee als het vervoersverbod is opgeheven. 'Je moet er toch niet aan denken dat een dier uit Frankrijk via België ons land in komt.' De grens moet op zijn minst tien dagen dicht, vindt de COV.

Als de epidemie is uitgewoed, wil Brinkhorst de discussie over het preventief vaccineren weer aanzwengelen. Op dit moment is inenten niet mogelijk en niet toegestaan. 'Europa heeft in 1982 besloten niet te vaccineren. Daar kan geen land zich aan onttrekken.'

EU-commissaris voor voedselveiligheid David Byrne noemde vaccinatie woensdag een 'laatste redmiddel'. Hij sloot beperkte vaccinatie niet uit als een ultiem middel om de epidemie tot staan te brengen, maar benadrukte dat het zover nog niet is. In de hele EU zouden 300 miljoen dieren moeten worden ingeënt.

'Wij mogen niet preventief inenten, ook niet als in alle landen om ons heen mond- en klauwzeer is uitgebroken', aldus Brinkhorst. De entstof is bedoeld voor vaccinatie rond een bedrijf waar een uitbraak is geweest. De dieren die ingeënt zijn, worden later geruimd. De Dierenbescherming begint vandaag een campagne voor de biologische veehouderij, onder het motto 'Wie zijn er in dit land nu gek geworden?' Zij protesteert tegen de vernietiging van dieren en de overvolle stallen als gevolg van het vervoersverbod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden